Casus belli

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Casus belli kuwi tembung basa Latin modhèrn sing tegesé "Aksi utawa insiden sing nyumet kadadéyan paprangan". Casus tegesé insiden utawa kadadéyan, lan belli tegesé "perang". Senadyan tembung iki kaya-kaya wis suwé dianggo amarga mawa basa Latin, ananging sakjané lagi muncul ing pungkasan abad kaping-19, kanthi munculé doktrin pulitik "jus ad bellum", utawa doktrin ngenani perang sing sah.

Sawijining pamaréntahan sing ndhéklarasèkaké perang bakal njlèntrèhaké sebab-sebabé lan kahanan sing mbeneraké perang kasebut jroning casus belli. Kanthi netepaké panyebab-panyebab sing cetha, pamaréntahan kuwi nuduhaké yèn perang pancèn minangka dalan pungkasan ("ultima Ratio"), lan pamaréntahan kasebut nduwèni "sebab sing bener" ("just cause") kanggo miwiti perang.

Casus belli sing bener bisa dianggo sarana supaya warga negara ndhukung perang mau. Yèn sawijining negara nyerang negara liya tanpa sebab sing cetha, ana kamungkinan rakyat ora sarujuk lan nganakaké pambrontakan. Nanging ing jaman modhèrn, casus belli luwih dianggo mbeneraké aksi perang tumrapé komunitas global, yaik negara-negara liya lan media.

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Casus_belli&oldid=815135"