Bhumibol Adulyadej

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
YMM Raja Bhumibol Adulyadej
Raja Thailand
Portrait of King Bhumibol
Raja Bhumibol
Mréntah 9 Jun, 1946 - kini
Dipunnobataken 5 Mei, 1950
Miyos 5 Desember 1927 (umur 86)
Flag of the United StatesCambridge, Massachusetts,

Amerika Syarikat

Pendahulu Raja Ananda Mahidol (Rama VIII)
Waris Putera Mahkota Maha Vajiralongkorn
Consort Permaisuri Sirikit
Yoga Puteri Ubol Ratana
[[Maha

Vajiralongkorn|Putera Mahkota Maha Vajiralongkorn]]
[[Maha Chakri Sirindhorn|Puteri Maha Chakri Sirindhorn]]
Puteri Chulabhorn Walailak

Wangsa Dinasti Chakri
Bapa Mahidol Adulyadej, Putera Songkla
Ibu Sangwal, Bonda Permaisuri

Bhumibol Adulyadej (basa Thai: ภูมิพลอดุลยเดช; IPA: pʰu:mipʰon adunjadeːd;Swara mirengaken) (lair ing Cambridge, Massachusetts, Amérika Serikat, 5 Desember 1927; umur 86 taun) utawi misuwur kanthi gelar Raja Rama IX inggih menika Raja Thailand wiwit 9 Juni 1946 ngantos dumugi samenika.[1] Panjenenganipun kagungan gelar "Ingkang Agung" (Thai: มหาราช, Maharaja).[1] Panjenenganipun dados raja wiwit yuswa 19 taun.[1] Panjenenganipun menika anggota Dinasti Chakri ingkang sekolah ing sekolah Mater Dei (Bangkok).[1] Panjenenganipun menika putranipun Pangéran Mahidol Adulyadej menika nglajengaken sekolah dhasaripun ing Lausanne nalika sepalih anggota kulawarganipun pindhah dhateng Swiss.[1]

Sanajan Bhumibol menika dados raja, ananging panjenenganipun sampun ndhérék ing jagad politik Thailand kalebet krisis politik Thailand ing taun 2005-2006.[2] Panjenenganipun ugi nggadhahi panyurung mbekta negara Thailand dhateng arus démokrasi ing taun 1990-an, sanajan sadéréngipun panjenenganipun naté nyurung rezim militér.[2] Bhimibol ugi ndhérék nyurung nggulingaken perdana mentri Thaksin Shinawatra nalika kudeta Thailand ing taun 2006.[2] Bhumibol menika stunggalipun tiyang sugih, panjenenganipun kathah ngginakaken kasugihanipun kangge mbiyayeni proyék pembangunan utaminipun ing wewengkon-wewengkong ingkang alit.[2] Panjenenganipun kalebet raja ingkang dipunurmati sanget déning kawulanipun. Sasanèsipun dipunurmati, Bhumibul ugi asring pikantuk kritikan, utaminipun saking manca negari.[2]

Pranala Njawi[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e (en)A Royal Occasion speeches dipunundhuh tanggal 25 Agustus 2011)
  2. ^ a b c d e (en)MEDIA-THAILAND: A Critic May Now Look at a King dipunundhuh tanggal 25 Agustus 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Bhumibol_Adulyadej&oldid=832326"