Bangsa Prancis

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Bangsa Prancis

Bangsa Prancis (basa Prancis: Française) yaiku klompok ètnis utawa bebrayan kang nyebut idhèntitas nasionalé minangka bebrayan Prancis lan nduwèni manéka variasi adhédhasar saben dhaérah. Kejaba kuwi, bangsa Prancis uga bisa ditegesi:

  • Padunung Prancis lan/utawa warganegara Prancis.
  • Padunung asli Prancis lan emigran Prancis lan trahé.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Ing jaman kuna, klompok bebrayan kang jenengé Gaul manggon ing tlatah kang saiki diarani Prancis. Bangsa Gaul yaiku klompok wong Keltik kang ana gegayutané karo wong Wales lan Irlandia. Bangsa Romawi, wong-wong Jermanik lan Norse nginvansi saka sisih kidul, wétan, lan lor tlatah Prancis. Bangsa Roman mènèhi katentreman kanggo bangsa Gaul lan Ukum Romawi dadi dhasar hukum Prancis modhèrn. Jeneng Prancis dijupuk saka panguwasa Jermanik "Franks". Akèh rakyat kang manggon ing Prancis wétan laut nduwèni simbah buyut bangsa Jermanik. Rakyat Normandy kang manggon ing Prancis kidul-kulon nduwèni simbah buyut bangsa Norse kang biyèn manggon ing tlatah kuwi.

Basa[sunting | sunting sumber]

Basa kang akèh digunakaké déning padunung asli Prancis ing Prancis lan ing njaba Prancis yaiku basa Prancis. Sawijining basa Romawi lan uga ana kang nyerep saka basa Kelt (Gaulia), sarta basa Jermanik mliginé basa Frank.

Kajaba basa Prancis, padunung asli Prancis ing Prancis uga nggunakaké basa Arpitan, Pikardia, lan Occitan. Wong Prancis liya ing Prancis uga nganggo basa Breton, sawijining basa Keltik, Basque, Elsass, Alemania (sawijining dhialèk basa Jerman), Katalan, Korsika, lan Arab.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Bangsa_Prancis&oldid=863606"