Ang Lee

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Lǐ Ān 李安, Sutradara saka Taiwan

Ang Lee (Cina: 李安; pinyin: Lǐ Ān) (lair ing Pingtung, 23 Oktober 1954; umur 59 taun) mujudake sutradara film kang asale saka Taiwan, Ang Lee kuwi sutradara Taiwan kang urip ing Amerika Serikat, dheweké tau nggarap film kang judulé 'LUST, CAUTION'.[1] Film kasebut ning taun 2007 pkantuk pitu panghargaan ing acara pahargyan Golden Horse ning Taipei.[1] Amarga kamenangan kasebut, Ang Lee bisa dadi pamenang paling gedhe ning kompetisi film paling gedhe ning dunya kanggo film-film kang basané China.[1]

Film garapan sutradara Ang Lee, kang ceritané babagan usahané mahasiswa patriotik kanggo mateni telik sandhi Jepang nalika invasi Jepang ning China taun 1930-an, diunggulaké kanggo ngrebut 11 saka 22 panghargaan ning Festival Film Golden Horse Kaping-44 kasebut.[1] Dheweké menangaké nominasi saka 94 film basa Cina saka negara liyané saingan kanggo ngerebutaké 22 panghargaan ning ajang Golden Horse kang dilaksanakaké kaya gaya Academy Awards utawa Oscar ning Amerika Serikat, lan juriné sistemé isih kayata nalika Festival Film Cannes.[1] Film iki anggawe wangi jeneng Ang Lee, dheweké olih panghargaan Sutradara paling apik, cerita film paling apik, Aktor paling apik (Tony Leung), Artis anyar paling apik (Tang Wei), Rancangan Kostum lan Make-up paling apik, Skenario Adaptasi paling apik lan Musik Film Asli paling apik, Ang Lee uga kapilih dadi Pekerja Film Taiwan paling apik.[1]

Dheweké uga tau menangaké Oscar amarga film arahané kang judulé BROKEBACK MOUNTAIN.[2] Ning taun 2006, Dheweké anggawe film thriller mata-mata nganggo basa China.[2] Film garapané kasebut, settingé perang dunya kaping II ning Shanghai, dibantu karo perusahaan film Focus Features.[2]

Sutradara kang kondhang amarga nggarap film kang basané Cina iki uga nggarap film kang judulé THE HULK lan BROKEBACK MOUNTAIN.[2] Ning film kasebut, dheweké reunian karo anggota ning film CROUCHING TIGER, HIDDEN DRAGON kang dirilis nalika taun 2000.[2]

Wang Hui-ling kang nyerat naskah CROUCHING TIGER, nyerat maneh naskah kanggo film adaptasi saka kisah tenar almarhum novelis Cina Eileen Cnang.[2]


Filmografi[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f (id)Ang Lee dipununduh tanggal 8 Juli 2011
  2. ^ a b c d e f (id)Ang Lee, sutradara fillm basa Cina dipununduh tanggal 8 Agustus 2011
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ang_Lee&oldid=831986"