Alelopati

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Wit Ekaliptus, salah sawijining tanduran alelopati.

Alelopati saka basa Yunani, allelon kang ateges siji lan sijiné lan pathos ateges lelara [1]Alelopati ateges minagka sawijining fenoména alam kang organsmené mrodhuksi sawijining senyawa biomolekul (kang diarani alelokmia) tekan lingkunagna lan senyawa mau mrabawani ngembakane lan modhote organisme liyane ing sekitare.[1] Sebageyan alelopati kedadeyan ing tanduran lan bisa ngakibatake tanduran ing sekitar kang ngasilake alelopati ora bisa urip utawa mati.[1] Tuladhane tanduran alelopati yaiku Ekaliptus (Eucalyptus spp.[2] Kedadeyan iki ditindakake kanggo menangake kompetisi nutrisi karo tanduran liya kang beda jenise utawa spesies.[1] Mula, alelopati bisa diaplikasekake minangka pembasmi gulma mula bisa ngurangi panggunaan herbisida sintetik kang bebayani tumrap lingkungan.[3]Tuladha alelopati ing ekosistem banyu yaiku ing sebageyan dinoflagelata bisa ngasilake senyawa alelokimia kang grugekake fitoplankton, iwank, lan kewan laut liyane.[1]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Reaksi alelopati wis ditemokake dening Bapak Botani, Theophrastus, kwit taun 300 SM.[4] Dheweke nulisake buncis kang bisa mateni populasi gulma ing sekitare.[4] Ing taun 1 sawise Masehi, sawijining cendikiawan lan naturalis Roma kang jenenge Gaius Plinius Secundus nulis kepriye bagaiman buncis lan jelai kang bisa ngobongake tegalan.[4] saliyane kuwi, dheweke uga kandha menawa wit Walnut asipat toksik (beracun) tumrap tanduran liyane. taun 1832, Augustin Pyramus De Candolle, seorang ahli botani lan naturalis kandha yen lemah bisa lara amarga senyawa kimia kang ditokke saka dening tanduran.[4] panemon ngenani alelopati katon jelas nalika taun 1907-1909, rong ilmuwan kang jenenge Schreiner dan Reed kasil anggone ngisolasi senyawa fitotoksik kimia saka tanduran lan lemah.[4] Konsep ngenani alelopati ana ing taun 1937 dening Hans Molisch, sawijining ahli fisiologi tanduran asal Austria.[5]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e (Inggris)S. J. H. Rizvi, V. Rizvi (1992). Allelopathy: basic and applied aspects. Springer. ISBN 978-0-412-39400-3. Page.1-4
  2. ^ (Inggris)Muhammad Ayyaz Khan1, Iqtidar Hussain, Ejaz Ahmad Khan (2008). "ALLELOPATHIC EFFECTS OF EUCALYPTUS (Eucalyptus camaldulensis L.) ON GERMINATION AND SEEDLING GROWTH OF WHEAT (Triticum aestivum L.)". Pak. J. Weed Sci. Res. 14: 9-18. http://www.wssp.org.pk/14,1-2,2.pdf.disunting tanggal 20 Mei 2010)
  3. ^ (Inggris)R. K. Kohli, Harminder Pal Singh, Daizy R. Batish, Daizy Batish (2001). Allelopathy in agroecosystems. CRC Press. ISBN 978-1-56022-091-6. Page.257-258
  4. ^ a b c d e Cornell Science Inquiry Partnerships (CSIP). "Allelopathy". 
  5. ^ (Inggris)Rick J. Willis (2007). The History of Allelopathy. Springer. ISBN 978-1-4020-4092-4. Page.1-8
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Alelopati&oldid=830847"