Advance Micro Device

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Advanced Micro Devices, Inc.
Jenis Publik
Simbol saham
Industri Semikonduktor
Didirikan 1 May 1969
Pendiri Jerry Sanders
Edwin Turney
Additional co-founders
Kantor pusat One AMD Place,[1]
Sunnyvale, California, U.S.
Daerah layanan Dunya kabeh
Tokoh penting Bruce Claflin
(Executive Chairman)

Rory Read (CEO)
Produk Mikroprosèsor
Papan induk Chipsets
VGA Prosessors
RAM[2]
TV tuner cards[3]
Pendapatan Green Arrow Up.svg US$ 6.568 billion (2012)
Laba usaha Green Arrow Up.svg US$ 824 million (2012)
Laba bersih Green Arrow Up.svg US$ 495 million (2012)
Jumlah aset Decrease US$ 4.954 billion (2012)
Jumlah ekuitas Increase US$ 1.013 billion (2012)
Karyawan 11,705 (2012)[4][5]
Situs web AMD.com

Advanced Micro Devices, Inc. (Cithakan:New York Stock Exchange) biasa diceluk AMD kuwi yaiku perusahaan multinasional (internasional) Semikonduktor sing ngadhek ing Sunnyvale, California, perusahaan iki nggarap Piranti Pamrosésan Sèntral kanggo Personal Komputer (PC). Perusahaan iki basisé yaiku perusahaan komersil lan beroriéntasi kanggo profit. Perusahaan iki uga gawé téknologi VGA, VGA Prosèssor, Chipsèt Motherboard, Èmbedded Prosèssor, kanggo Sèrver, personal komputer lan uga aplikasi berbasis èmbedded sistem.

AMD iki perusahaan prosèssor sing nomor ingkang kaping loro gedhenè ing dunya, AMD berbasis saka Arsitèktur X86 bit mikroprosèssor. perusahaan iki ing penjualan lan pangguna prosèssor ngisoré Intel, AMD uga perusahaan gedhi sing nggawé piranti Prosèssor VGA. 8,6 penjualan prosèssor pasar dunya saka AMD, lan uga pemasok Flash Mèmory padatan.[6]

AMD iki siji-sijiné lawan Intel ing Piranti Pamrosésan Sèntral ning pasar prosèssor berbasis x86 (32 bit) Komputer omahan. statistik panganggo Prosèssor ing dunya: 99.1 persèn (intel: 80.3 persèn, AMD: 18.8 persèn) saka penjualan CPU ing catur wulan 3 taun 2011,[7] Nalika AMD akuisisi ATI ing taun 2006. AMD kuwi kompetitor Perusahaan Prosessor VGA NVidia sing loro-loroné mendominasi penjualan GPU (Grafik prosessing Unit), AMD lan NVidia isa mempngaruhi minat pembeli pasar nganti 100% pembelian GPU.[8]

Sejarah Perusahaan[sunting | sunting sumber]

Kantor GPU AMD (Ontario, Canada) Sakdurunge kantor ATI
Kantor Utama Advance Micro Devices

Advanced Micro Devices ngandhek 1 mei 1969,[9] oleh sekolompok mantan èksekutif saka Fairchild Semikonduktor, yaiku: Jerry Sanders, Edwin Turney, Jhon Carey, Sven Simonsen, Jack Gifford lan telung mèmber saka tim Gifford, yaiku: Frank Botte, Jim Giles, lan Larry Stenger. Perusahaan iki awalé memproduksi logic chip, saklajengé memproduksi chip RAM kanggo bisnis ing taun 1975. Ing taun sing padha, AMD ngetokaké tèknisi bayangan kayata mikroprosèssor Intel 8080. Sakdurungé pèriode iki AMD uga desain lan produksi èlemèn prosèssor sèri Bit-slice (Am2900, Am29116, Am293xx) sing dianggo dèning akèh mini komputer.

Sakdurungé wektu iki, AMD ngusahakaké kanggo ngerangkul perubahan sing dirasani panganggo ing AMD 29K prosessor, lan uga berusaha kanggo memvèrifikasi ing njero grafis lan piranti swara serta memori EPROM. Strategi iki suksès ing tahun 1980an nganggo AMD7910 lan AMD7911 "Chip Global" FSK modem, salah sawijining piranti sing memenuhi standar dobel Bèll lan CCITT swara nganti 1200 Baud half dupléx utawa 300/300 full dupléx. AMD 29K bisa bertahan sebagai èmbedded prosèssor lan AMD spinoff Spansion berlanjut kanggo gawè industri berbasis flash mèmory. AMD alih konsèntrasi lan berkonsèntrasi ning prosèssor intel sing kompetibel lan flash memory. menempatkan perusahaan iki ing kompetisi prosèssor berarsitèktur x86 (32 bit) lan uga mèmory flash ing pasar kapindo.

AMD ngaturaken akuisisi saka Tèknologi ATI ing 24 juli 2006. AMD ngetokaké arta nganti 4.3 miliar US$ cash lan 58 yuta saka sahamé, dados totalé yaiku 5.4 miliar US$. transaksi menika rampung ing 25 Oktober 2006.[10] Awit saka 2010, kabèh jeneng brand (produksi lan penjualan) kanggo kertu prosessor grafis didol ing ngisoré (nganggo) jeneng penjualan AMD.[11]

Ing desember 2006 AMD dadi rifal tunggal saka Nvidia ing pasar pangedolan Graphic Processor, AMD ènthuk panggilan saka departemèn Kehakiman ngenani kemungkinan pelanggaran antitrust ing industri Graphic card, kalebu uga tindakan reparasi rega.[12]

Ing oktober 2008, AMD ngetokaké planing kanggo gabung operasional manufaktur kanggo millayan dolar gabung ing Advanced Technology Investment Co., perusahaan invèstasi saka pamarintah Abu Dhabi. Usaha anyar iki dijenengi GlobalFoundries Inc.. Partnership iki nyebabaké AMD fokus ing desain Chip.[13] Penggabungan iki mandhekaké pekerja saka AMD nganti 1000 pekerja, utawa antawisé 10% saka AMD global workforce.[14]

Ing agustus 2011, AMD ngumumaké yèn mantan èksekutif Lenovo, Rory Read gabung ing perusahaan iki dadi CEO, manut Dirk Meyer.[15]

Kanggo ngamanaké duit lan support rèvisi kinerja sing fokus kanggo dèveloping saka komputasi hardware power rendah, AMD ngumumaké ing november 2011 rencanané arep nletakaké luwih saka 10% (1400) employee saka kabèh divisi ing dunya[14]. Aksi iki wis kumplit ing Q1 2012 awit saka natalan 2011.[14] AMD ngumumake ing oktober 2012 rencanane arep ngerilis sekitar 15% saka penjualan.[16]

AMD akuisisi manufaktir sèrver low power SeaMicro ing awal 2012 dadi bagian strategi kanggo neken market share ing sèrver chip market.

Sejarah Penjualan Prosessor[sunting | sunting sumber]

IBM PC lan Arsitektur 86x (bit)[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: Am286, Am386, Am486, lan Am5x86

Ing februari 1982, AMD nggawé kontrak karo Intel, dadi manufaktur berlisènsi kapindo prosèssor 8086 lan 8088. IBM remen Intel 8088 dadi prosèssor kanggo IBM PC, nanging pamandosan IBM butuhaké rong chip. AMD saklajengé kasilaké Am286 sing dhuwèni stingan sing mèmper. Nanging, intel mbatalké perjanjian taun 1986 lan nolak ngetokaké rinci konfigurasi saka intel i386. AMD nantang keputusan intel kanggo mbatalaken perjanjian kasebut lan menang dalam arbitrase, nanging intel mbantah keputusan iki. Dadi sengketa hukum dhawa ing jaman kuwi, enthèk ing taun 1994 nalika Mahkamah Agung Memutuskan AMD sing menang. Sengketa hukum saklajengé yaiku napa AMD dhuwèni hak hukum kanggo turunan source microcode saka intel. AMD kepeksa ngembangaken versi clean room sing dirancang saka kode intel. Ing taun 1991, AMD ngerilis Am386, prosèssor kuwi kloningan saka intel 386. ngetokaké wektu nganti 1 tahun kanggo AMD ngedol prosessor kuwi nganti 1 yuto unit. Lajeng, Am486 iki diangge kangge perusahaan gedhi, kayata Compaq lan terbukti populèr. Produk liya berbasis AM-486 yaiku Am5x86, ngelanjutaké kesuksèsan AMD dados produsèn prosèssor murah. Nanging amerga strategi lan proses reserv sing suwi, intel tetep nyekel peranan prosèssor ing industri prosèssor dunya.


Cathetan Sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ AMD Headquarters. Digawe tanggal 24 September 2011.
  2. ^ "AMD Memory at". Tigerdirect.com. 2011-01-03. http://www.tigerdirect.com/applications/Category/guidedSearch.asp?CatId=10&sel=Mfr%3BMfr_66. Retrieved 2012-12-29.
  3. ^ "AMD Support Search". http://www.amd.com/us/products/pctv/tv-wonder-tuners/Pages/tv-wonder-tv-tuners-for-the-pc.aspx. Retrieved 2012-12-29.
  4. ^ "AMD 2011 CR Report", Corporate Responsibility Report, http://www.amd.com/us/Documents/AMD%202011%20CR%20Report.pdf
  5. ^ "AMD 10k SEC Filing", Annual Report and Equity, http://phx.corporate-ir.net/External.File?item=UGFyZW50SUQ9MTMxMTc1fENoaWxkSUQ9LTF8VHlwZT0z&t=1
  6. ^ "AMD 10k sec filing". AMD. February 19, 2010. http://www.faqs.org/sec-filings/100219/ADVANCED-MICRO-DEVICES-INC_10-K/.
  7. ^ "AMD Gains Market Share over Intel" infoworld.com
  8. ^ "Nvidia Leads in Discrete Desktop GPU Market Share, AMD in Notebook Graphics". Maximum PC. May 6, 2011. http://www.maximumpc.com/article/news/nvidia_leads_discrete_desktop_gpu_market_share_amd_notebook_graphics. Retrieved December 29, 2012.
  9. ^ Rodengen, Jeffrey L. (1998). The spirit of AMD, Advanced Micro Devices. Fort Lauderdale, FL: Write Stuff Engerprises. p. 30. ISBN 978-0-945903-21-5.
  10. ^ "AMD Completes ATI Acquisition and Creates Processing Powerhouse". NewsWire. October 25, 2006. http://www.newswire.ca/en/releases/archive/October2006/25/c4187.html.
  11. ^ "ATI to be re-branded as AMD – branding, ATI Radeon, ati, amd – ARN". Arnnet.com.au. 2010-08-30. http://www.arnnet.com.au/article/358774/ati_re-branded_amd/. Retrieved 2011-02-19.
  12. ^ "Justice Dept. subpoenas AMD, NVIDIA". New York Times. December 1, 2006. http://news.zdnet.com/2100-9584_22-6140041.html.[pranala nonaktif]
  13. ^ Vance, Ashlee. "A.M.D. to Split Into Two Operations", The New York Times, October 7, 2008. diaksès tanggal March 26, 2010. 
  14. ^ a b c "AMD To Fire 1,400". November 4, 2011. http://linuxgram.com/2011/11/04/amd-to-fire-1400/.
  15. ^ Ashlee Vance (October 30, 2012), "AMD Finds the Courage for Another Server Chip Gambit", Bloomberg Businessweek, http://www.businessweek.com/articles/2012-10-30/amd-finds-the-courage-for-another-server-chip-gambit
  16. ^ Ian King (October 18, 2012), Tom Giles, ed., AMD Forecast Misses Estimates; to Cut 15 Percent of Staff, Bloomberg, http://www.bloomberg.com/news/2012-10-18/amd-sales-forecast-misses-estimates-to-cut-15-percent-of-staff.html

Link Njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Link Tambahan[sunting | sunting sumber]