Abelisaurus

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Abelisaurus
Temporal range: Late Cretaceous, Cithakan:Fossilrange
Reconstructed Abelisaurus skull featured in the traveling "Dinosaurs of Patagonia" exhibit. Note the rough bone surfaces and projections from the lacrimal and postorbital bones into the eye socket.
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Reptilia
Superorder: Dinosauria
ordo: Saurischia
Suborder: Theropoda
Infraorder: Ceratosauria
kulawarga: Abelisauridae
Subkulawarga: Abelisaurinae
Bonaparte & Novas, 1985
Genus: Abelisaurus
Bonaparte & Novas, 1985
Species
  • A. comahuensis Bonaparte & Novas, 1985 (type)

Abelisaurus yaiku sawijining jinis dinosaurus theropoda abelisaurid kang urip ing Periode Kretaseus pungkasan, (Kampanian) ana ing dhaérah sing saiki dijenengi Amérika Kidul. [1]Dinosaurus iki karnivora sing ukuran awaké gedhé.[1] Dawané watara 7 nganti 9 mèter (25-30 kaki),sanadyan mung bisa diukur saka tengkorak parsial tunggal kang bisa ditemokake.[1] Saka jenenge, Abelisaurus iku dijupuk saka jenengé èlmuwan sing nemokaké fosil Abelisaurus iki, Roberto Abel sing uga minangka tilas dirèktur Museum propinsi Cipelletti ing Argentina, papan panggonan ana ing ngendi spèsimèn Abelisaurus disimpen.[1] Jenenge iki mung digabungake karo tembung "sauros" saka Yunani sing tegese "kadal".[1]

Panggolongan[sunting | sunting sumber]

Restorasi seni saka Abelisaurus comahuensis.

Abelisaurus akèh banget ditemu wiwit sepisanan ditemokaké.[2] Spesimen iki biasane tinemu bareng karo spèsimèn liyane kayata Aucasaurus,Carnotaurus, lan Majungasaurus.[2] Ana ilmuwan sing nglebokake Abelisaurus marang klompok abelisaurid basal, saknjabané subkulawarga Carnotaurinae. Sing liyane iku luwih kalebu marang subkulawarga kuwi.[2] Corak tengkorake Abelisaurid sing sakdurunge kaduga padha, jebul barang wis ana spesimen kang tinemu maneh.[2]

Matèri Fosil[sunting | sunting sumber]

Tengkorak salah sawijining fosil sing jebul dingèrteni minangka fosilé Abelisaurus ditemokaké kanthi kaanan ora jangkep, utamané ing sisih tengené. Bageyan sing paling akeh ora ana yaiku bageyan sisih tengen dhuwur ing bageyan cangkeme.[2] Bagéyan sing ilang kuwi dawané luwih saka 85 cm (33 inci). Sanadyan ora kaya jinis abelisaurid liyane sing duwe sungu ing ngarep endhase kayata Carnotaurus, kabèh struktur balung kagawé saka keratin.

Panyebaran Fosil[sunting | sunting sumber]

Fosil Abelisaurus akèh ditemokaké ing Amérika Kidul. Abelisaurus kalebu dinosaurus sing paling akèh ditemokaké ing dhaérah Patagonia. Biyasané kerep disebut asalé saka wilayah Formasi Allen, nanging panelitèn kang ditindakaké anggawa bukti menawa fosil Abelisaurus ditemokaké ing Formasi Anacleto ing propinsi Rio Negro, Argentina.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e {{sp}Bonaparte, J.F. & Novas, F.E. 1985. [Abelisaurus comahuensis, n.g., n.sp., Carnosauria of the Late Cretaceous of Patagonia.] Ameghiniana. 21: 259-265. [Ing basa Spanyol]}
  2. ^ a b c d e {{sp}Tykoski, R.S. & Rowe, T. 2004. Ceratosauria. Ing: Weishampel, D.B., Dodson, P., & Osmolska, H. (Eds.) The Dinosauria (Edhisi ka-2). Berkeley: Universitas Carolina Press. Pp. 47-70}.


Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Abelisaurus&oldid=833018"