Abalon

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Abalon
Kulit abalon abang
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Mollusca
kelas: Gastropoda
Subkelas: Orthogastropoda
Superorder: Vetigastropoda
ordo: Archeogastropoda
Superkulawarga: Haliotoidea
kulawarga: Haliotidae
Rafinesque, 1815
Genus: Haliotis
Linnaeus, 1758
kulit abalon.
Permukaan kulit abalon bagéyan njero ingkang manéka warni.
Daging mentah abalon.

Abalon (asalipun saking Basa Spanyol, Abulón) inggih menika satunggaling spesiès kerang-kerangan (moluska) saking familia Haliotidae lan genus Haliotis [1]. Abalon menika ugi kawéntar minangka kerang mata pitu [2] utawi siput waliking watu, ormer wonten ing Jersey lan Guernsey, perlemoen ing Afrika Selatan, lan pāua wonten ing Selandia Baru. Abalon menika mlebet ing golongan kelas Gastropoda ingkang ageng, Wonten namung setunggal genus ing famili Haliotidae sarta kirang langkung wonten 4 - 7 subgenus. Spesièsipun kanthi gunggung antawisipun kirang langkung 100 dumugi 130 (amargi wonten hibrida).

Abalon gadhah titikan ing permukaan kulit ing bagéyan njero ingkang manéka warni ingkang kadamel saking nakre. Daging moluska menika dipunwastani salah satunggaling dhaharan spesial ing sapérangan Amerika Latin (mliginipun wonten ing Chili), Asia Tenggara, lan Asia Wétan (mliginipun wonten ing Republik Rakyat Cina, Jepang, lan Korea).

Spesiès[sunting | sunting sumber]

Abalon putih, Haliotis sorenseni
Abalon jingga, Haliotis corrugata

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id) Indonesia potensial kembangkan abalon, (dipunakses tanggal 24 Februari 2013)
  2. ^ (id) Abalon, Batu Karang, (dipunakses tanggal 24 Februari 2013)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Abalon&oldid=876274"