Śruti

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Artikel iki minangka bagéyan saka sèri
Susastra Hindhu
aum symbol
Veda
Rgveda · Yajurveda
Samaveda · Atharvaveda
Pamérangan Veda
Samhita · Brahmana
Aranyaka  · Upanisad
Upanishad
Aitareya  · Bṛhadāraṇyaka
Īṣa  · Taittirīya · Chāndogya
Kena  · Muṇḍaka
Māṇḍūkya  ·Praśna
Śvetaśvatara
Wedangga
Śikshā · Chanda
Vyakarana · Nirukta
Jyotisha · Kalpa
Itihasa
Mahabharata · Ramayana
Susastra liyané
Smrti · Purana
Bhagavad Gita · Sutra
Pancaratra · Tantra
Kumara Vyasa Bharata · Stotra
Hanuman Chalisa · Ramacharitamanas
Shikshapatri · Vachanamrut
Deleng uga
Mitologi
Kosmologi
Déwa-Dèwi
Portal Hindhu

Simbol Hindu


Śruti (Sansekerta श्रुति, "ingkang dirungokake") inggih punika kempalan saking sastra keagamaan Hindu. Wonten ing Śruti boten dipuntemtokaken periode-periode tartamtu, ananging punika dados sedayanipun sastra ingkang awujud wahyu wonten ing sajarah Hindu, kawiwitan saking sastra ing wiwitan peradaban dumugi manéka Upanisad ingkang nyaketi jaman modern. Śruti boten gadhah pengarang, saha dipunyakini minangka wahyu saking Sang Pencipta, ingkang dipuntampi déning para Rsi. [1]

Sastra Hindu ingkang dipundefinisikaken minangka Śruti, kalebet ugi Catur Weda:

Literatur punika benten kaliyan saking sumber hukum Hindu sanésipun, mliginipun Smrti utawi teks ingkang dipunenget-enget, amargi Śruti asalipun murni saking wahyu Gusti. Kapitadosan ketuhanan punika inggih langkung katinggal wonten ing tradisi "Mimamsa". Literatur awal kanthi tradisional dipunyakini minangka wahyu langsung saking "swanten kosmik" ingkang dipunmidangetaken déning para Rsi kuno ingkang salajengipun punterjemahaken punapa ingkang dipunmidangetaken dados samubarang ingkang saged dipunmangertosi déning manungsa.[2]

Bentenipun Śruti kaliyan Smrti[sunting | sunting sumber]

Kekalih Śruti kaliyan Smrti minangka kategori teks ingkang dipunginankaken saperlu netepaken aturan hukum wonten ing tradisi Hindu. Ananging, kekalihipun nedahaken manéka jinis gegayutan ingkang saged dados bahan punika.Śruti minangka wahyu ingkang sumberipun langsaung saking Gusti saha boten ngandhut konsep hukum tartamtu. Amargi asalipun saking ilahi, punika dipunjagi sedayanipun, boten sapérangan-sapérangan kémawon.[3]

Peran wonten ing Hukum Hindu[sunting | sunting sumber]

Gagasan Śruti mbentuk sawijining kelompok ingkang kabangun déning tiyang-tiyang ingkang dipun paringi "akses" informasi ingkang kakandhut wonten ing Weda Amargi asipat ilahi saha saking "Achara", utawi hukum adat regional ingkang punkembangaken déning tiyang ingkang maos saha nafsiraken Weda, saéngga wiwit saged dipunmangertosi. Wonten ing gegayutanipun kaliyan teks Smrti ingkang nyukani "interpretasi" langkung kathah katimbang Śruti. manungsa ngrembakakaken hirarki informasi ingkang mirsani Hindu tumuju ing tuntunan tindak-tanduk wonten ing pagesangan. Babagan ingkang boten katemokaken wonten ing Weda, amargi boten ngandhut kode ingkang eksplisit utawi aturan ingkang badhé katemoakaken. Amargi bentuk Weda asipat murni, saéngga aturan ingkang ngaku sesambetan wonten ing literatur punika dipunsukani langkung kathah pahala, éwadéné boten ngutip sawijining pérangan tartamtu. Wonten ing mriki, Śruti wonten minangka sumber kanggé sedaya Hukum Hindu.[4]

Delengen Uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id)[1](dipunundhuh tanggal 16 November 2012)
  2. ^ (id)[2](dipunundhuh tanggal 16 November 2012)
  3. ^ (id)[3](dipunundhuh tanggal 16 November 2012)
  4. ^ (en)[4](dipunundhuh tanggal 16 November 2012)
  • Coburn, Thomas, B. Scripture" in India: Towards a Typology of the Word in Hindu Life Journal of the American Academy of Religion, Vol. 52, No. 3 (Sep., 1984),
  • Clooney, Francis X. Why the Veda Has No Author: Language as Ritual in Early Mīmāṃsā and Post-Modern TheologyJournal of the American Academy of Religion, Vol. 55, No. 4 (Winter, 1987).
  • Jho, Chakradhar. 1987. History and Sources of Law in Ancient India Ashish Publishing House.
  • Flood, Gavin. 1997. An Introduction to Hinduism. Cambridge U.P.
  • Müller, Max. 1867. Chips from a German Workshop. “Lecture on the Vedas or the Sacred Books of the Brahmans, Delivered at Leeds, 1865”. Oxford University Press
  • Gupta, Ravi M. 2007. Caitanya Vaisnava Vedanta of Jiva Gosvami.

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Hindu texts]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Śruti&oldid=834641"