Yurt

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Jinis benteng Qaraqalpaq benten "yourte" ing Khwarezm (utawa Karakalpakstan), Uzbekistan
Wong wadon Turkmen ing lawang mlebu yurt ing Turkestan ; 1913 gambar dening Prokudin-Gorskii

Yurt tradisional (saka basa-basa Turki) utawa ger (Mongolian) yaiku salah sawijining jinis tendha bunder sing bisa dibukak kanthi kulit utawa dirasakake lan digunakake minangka papan kanggo sawetara klompok nomaden sing beda ing stepa Asia Tengah . Struktur kasebut kasusun saka majelis sudhut utawa kayu latin saka kayu utawa pring kanggo tembok, bingkai lawang, tulang rusuk (tiang, kasau), lan rodha (mahkota, cincin kompresi) bisa ditekuk kukus. Struktur atap asring mandhiri, nanging yurts gedhe bisa uga ana postingan interior sing ndhukung mahkota. Ing sisih ndhuwur tembok yurts mandhiri ora bisa nyebar kanthi nggunakake tali ketegangan sing nglawan kekuwatan tulang rusuk atap. Yurts modern bisa dibangun kanthi permanen ing platform kayu; bisa nggunakake bahan modern kayata framing kayu sing ditekuk uap utawa bingkai logam, kanvas utawa terpal, kubah Plexiglas, tali kawat, utawa insulasi sing sumringah .