Wong Balantak

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Wong Balantak kerep ditulis sajrone buku-buku etnografi kuna kanthi aran Mian Balantak. Miturut A.C. Kruyt (1932) bebrayan iki dumadi saka rong sub-suku bangsa, yaiku wong Tanoturan lan Dale-Dale. Wong-wong kasebut manggon ing Kecamatan Balantak, Lamala, Luwuk, lan Tinankung, Kabupaten Luwu-Banggai, Sulawesi Tengah. Cacahe wong Balantak ing taun 1930 kira-kira 11.000 wong. Dene cacahe saiki kira-kira 30.000 wong. Basa Balantak klebu klompok basa Loinang, yaiku klompok basa slenca (ingkar). Basa slenca (ingkar) Balantak iki ditengerii kanthi struktur basa sian (ora).[1]

Basa Balantak[besut | besut sumber]

Basa Balantak klebu klompok basa Loinang yaiku klompok bahasa slenca (ingkar). Basa slenca (ingkar) Balantak iki ditengeri kanthi struktur basa Sian (ora/tidak).[1]

Pangupajiwa[besut | besut sumber]

Pangupajiwane wong Balantak yaiku olah tetanen, utamane olah tetanen pari ing sawah kanthi cara tebang, obong, lan kerep pindhah-pindhah. saliyane nandur pari, dheweke uga nandur pala kependhem. Dene tuwuhan kang utama yaiku klapa.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b Zulyani., Hidayah, (1997). Ensiklopedi suku bangsa di Indonesia (ed. Cet. 1). Jakarta: LP3ES. ISBN 9798391640. OCLC 51983649.