Wikipedia:Cara maca kothak taksonomi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Tulisan iki mratélakaké cara maca kothak taksonomi. Yèn panjenengan kepingin gawé utawa ngowahi kothak taksonomi, mangga diwaos Wikipedia:Panggunaan kothak taksonomi. Kanggo pambahasan, pirsani en:Wikipedia talk:WikiProject Tree of Life.

Kothak taksonomi iku tabel sing njelasaké klasifikasi èlmiah lari organisma utawa saklompok organisma. Ing taun (2005), ana luwih saka 10.000 kothak taksonomi jroning Wikipedia basa Inggris.

Taxobox example.png

Mangga mirsani gambar ing sisih tengen, sing nuduhaké kothak taksonomi saka artikel en:Colorado potato beetle.

  1. Judhul saka kothak yakuwi jeneng umum saka organisma, yèn ana, utawa jeneng èlmiahé.
  2. Jroning akèh spesies, baris iki mènèhi status konservasi saka spesies kasebut - minangka indikator kamungkinan spesies iki bisa tahan urip. Colorado potato beetle ditulisaké minangka "Secure" (ing artikel basa Inggris): maknané ora ana ancaman sing nyata marang kelangsungan urip spesies iki. Jroning spesies sing kaancam punah, Wikipedia bakal nulisaké status IUCN Red List of Threatened Species.
  3. Gambar spesies.
  4. Bagéan utama saka kothak taksonomi njlèntrèhaké klasifikasi èlmiah sing wektu iki ditampa sacara umum saka organisma sing dijelasaké ing artikel kasebut. Hierarki iki disebut minangka "taxa" (bentuk tunggal: taxon), sing diduwèni organisma iki. Yèn taksonomi isih dianggep durung mesthi utawa isih dadi perdebatan, bagéan iki bakal ngupaya makili konsensus wektu iki sacara konservatif, siang tegesé ora mèlu perkembangan panelitèn sing paling pungkasan.
  5. Ing bagéan kiwa saka klasifikasi yakuwi "ranks" saka taxa sing disebutaké ing bagéan tengen. Spesies iku populasi saka individu sing silih hubungan sing nduwèni bentuk sing padha lan bisa nglakoni perkembangbiakan bebarengan.