Tripitaka

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Tipiṭaka (Pali) utawa Tripiṭaka (Sansekerta) arupa Kitab Suci Agama Buda. Tipiṭaka kapérang saka 3 kitab (piṭaka), ya iku :

  1. Vinaya Piṭaka, sing isiné angger-angger kanggo para bhikkhu/bhikkhuni.
  2. Sutta Piṭaka, sing isiné khotbah-khotbah Sang Buda
  3. Abhidhamma Piṭaka, sing isiné piwulang ngenani metafisika lan èlmu kajiwan.

Éwadéné sing katulis jroning basa Sansekerta ya iku:

  1. Avatamsaka Sutra.
  2. Lankavatara Sutra.
  3. Saddharma Pundarika Sutra.
  4. Vajracchendika Prajna Paramita Sutra (Kim Kong Keng), lan liya-liyané.

Pirsanana uga[besut | besut sumber]