Tari Ketuk Tilu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Tutul Tilu iku sawijining tari sosial jaipongan asli saka Jawa Barat lan hiburan ing wektu sing padha biasané dianakaké ing acara temantén, acara hiburan panutup kagiyatan utawa aktivitas ingkang dianakaké khusus ing sawijining tlatah sing cukup amba [1] .

Istilah ketuk tilu dijupuk saka iringan alat musik, ya iku 3 ketuk (bonang) sing mènèhi pola irama rebab, kendang (gendang) indung (gedé) lan kulantèr (cilik) kanggo ngatur dinamika tari utawa kendang sing diiringi kècrék lan goong.

Ing jaman kapungkur, ketuk tilu ya iku upacara kanggo nyambut panenan beras minangka rasa matur nuwun kanggo Dewi Sri. Upacara iki ditindakaké ing wayah wengi, kanthi kirab bocah wadon sing diiringi unén-unén sing mandheg ing wilayah sing amba. Saiki, ketuk tilu dadi tarian lan hiburan , biasané dianakaké ing acara manténan, panglipur pungkasan ing sawijining kagiyatan, utawa digelar ana ing acara khusus. Ing dèsa-dèsa tartamtu, pagelaran tari ketuk tilu kerep dianakake ing sewengi.

Kostum sing digunakaké déning penari wanita ketuk tilu ya iku kèbaya, sinjang (katok dawa), lan werna-werna aksésoris, kayata gelang lan kalung. Minangka kanggo penari lanang, nganggo sandhangan kamprèt werna peteng, pangsi, iket sirah, lan sabuk saka kulit.

  1. Rujukan