Suréalisme

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Suréalisme ya iku obahan kabudayan kang muncul ing awal taun 1920an, lan kondhang amarga karya visualé lan tulisané. Panujuné ya iku "misahaké kaanan berlawanan ing pangimpèn lan kakékat". Seniman-seniman nglukis gambar-gambar éndah kang ora logis nanging kerjik, nggawé makluk-makluk kang aéng saka objek-objek padinan lan ngembangaké teknik nglukis kang ngejaraké kantaka bèn mahyakaké awaké dhéwé.[1]

Karya-karya Suréalis nduwé èlemèn kang nggumunaké, penjajaran kang ora kanyana-nyana lan non sequitur; nanging, akèh seniman-seniman lan penulis-penulis Suréalis kang nganggep karyané wirasa saka obahan filosofis kang paling utama, karo karya-karyané didadikaké artefak. Pemimpin kajeneng André Breton ngrèntèsaké yèn Suréalisme iku obahan kang révolusionèr.

Suréalisme akèh-akéhé thukul saka kagiyatané Dada salawasé Perang Donya I lan panggon kang paling gati saka obahan kuwi ya iku Paris. Awit 1920an, obahan iku nyebar kanthi global, suwé-suwé numusi seni rupa, sastra, filem, lan musik saka nagara-nagara lan basa-basa liya, uga pianggep lan praktèk pulitik, filsafat, lan téyori sosial.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ ..., contributors Rachel Barnes (2001). The 20th-Century art book. (ed. Reprinted.). London: Phaidon Press. ISBN 0714835420.