Stratus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Stratus (St) ya iku mega ingkang duwé wujud kabut ingkang wonten wonten keinggilan andhap [1] mega stratus klebet lebet sadasa wujud dhasar mega utawi genera, istilah stratus nunjukan pelapisan utawi stratifikasi ingkang duwé wujud lembaran utawi lapisan [1] mega stratus mboten tuwah saupakara vertikal kados tipe kumulus, mega punika berkembang numuti aliran angin ingkang njalari udara terkondensasi wonten keinggilan andhap [1][2] mega stratus salira saking butir-butir tirta ugi wonten ing keinggilan dipunngandap 2 km.[1] mega punika saged berkembang dados nimbostratus ingkang badhé ngasilaken jawah ugi cuaca ingkang awon.[2]

Mega stratus duwé wujud seragam ugi cenderung waradin kaliyan werni klawu, mega punika saged murugaken gerimis [3] wujud mega stratus tipis dadosipun saged ngasilaken korona utawi sesupe cahya ingkang kebentuk akibat difraksi sinar surya utawi wulan.[1] mega status awis ngasilaken jawah amargi abahan vertikal keinggil kagem memicu presipitasinya lemah sanget [4] Kombinasi mega stratus kaliyan mega bèntenipun badhé maujud jinis-jinis mega antawis bènten: cirrostratus, altostratus, nimbostratus, ugi stratokumulus.[4]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e Trewartha, Glenn T., dan Horn, Lyle H. (1995). Pengantar Iklim Edisi kelima. Yogyakarta: Gadjah Mada University Press. ISBN 979-420-375-0. 
  2. ^ a b "Mengenal jinis-jinis awan". Kementerian Pertanian Republik Indonesia. Dijupuk 27 Mèi 2014.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  3. ^ "Cloud Classification and Characteristics". National Weather Service Weather Forecast Office. Dijupuk 27 Mèi 2014.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  4. ^ a b "Stratus clouds". USA Today. Dijupuk 17 Mèi 2014.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)