Smaradhana

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Smaradhana iku kakawin kang diserat rikala jamané Ratu Kameswara déning Mpu Dharmaja.[1] Pupuh kapisan diwiwiti kanthi sesuluk kanggo misuwurké asmané Sri Kameswaea. Naskah utawa kakawin iki asring digayutaké kari prasasti ing taun 1185 kang nyebut jeneng lan gelar ratu-ratu, kang ing kono Raja Kameswara mau minangka Ratu ing Kadiri. Kanthi sujarah kaya mangkono ateges Mpu Dharmaja urip sejaman karo Mpu Panuluh, kang nyerat Ghatotkacasraya.[2] Pupuh pungkasan nyritakaké nitisé Kama lan Ratih. Kama manjalma dadi Udayana, Ratu Astina, manawa Ratih nitis dadi kembar Basawa lan Ratnawali.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. P.E.J. Ferdinandus (2012). Piranti Musik Jawa Kuno. Yogyakarta: Mahardhika. ISBN 979-95978-43-4 Priksa gandra |isbn= (pitulung). 
  2. Zoetmulder (1985). Kalangwan Sastra Jawa Kuna Selayang Pandang. Yogyakarta: Djambaran.