Situs wèb

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Situs wèb (Basa Inggris: website), kuwi kumpulan saka kaca-kaca web, gambar, vidéo utawa asèt digital liyané sing kagandhèng lan diwadhahi jroning peladèn wèb, biasané bisa diaksès liwat internet.

Sawijining kaca wèb kuwi dhokumèn, umumé tinulis jroning (X)HTML, sing tansah bisa diaksès liwat HTTP, sawijining protokol sing nransfer informasi saka peladèn wèb supaya bisa dideleng déing panjelajah wèb para panganggo.

Kabèh situs wèb umum sing bisa diaksès kagabung jroning World Wide Web.

Situs wèb (Inggris: web site) utawa situs[1] yaiku pirang-pirang kaca web sing duwe topik kang gathuk, ana uga sing diwenehi berkas-berkas gambar, video, utawa maneka jinis berkas liyane.[2] Sawijining situs web biasane papane ana ing sawijining server web sing bisa diakses liwat jaringan kaya internet, utawa jaringan wilayah lokal (LAN) kanthi alamat internet sing disebut URL. Gabungan kabeh situs sing bisa diakses publik ana ing internet uga disebut Waring Wera Wanua utawa luwih kondhang diarani WWW. Ewasemana kaca utama situs internet umume bisa diakses publik kanthi bebas, ing prakteke ora kabeh situs bisa menehi kabebasan marang publik kanggo ngakses , saperangan situs web ngawajibake pangunjung kanggo ndaptar dadi anggota, utawa bisa uga njaluk bayaran supaya bisa dadi anggota lan bisa ngakses isi sing ana ing situs web kuwi, kayata situs kang nampilake pornografi, situs-situs pawarta, surel (e-mail), lan liya-liyane. Watesan-watesan iki ana jalaran keamanan, ngurmati privasi, utawa amarga tujuan komersil tartamtu.

Halaman web yaiku berkas sing ditulis kanggo berkas teks biasa (plain text) sing diatur lan dikombinasi nganggo instruksi-instruksi kang berbasis HTML, utawa XHTML, kala-kala disisipi bahasa skrip sathithik. Berkas kuwi banjur diterjemahake dening peramban web lan ditedhahake kaya halaman ing monitor komputer.

Halaman-halaman web kuwi diakses dening panganggo liwat protokol komunikasi jaringan kang diarani HTTP, kanggo tambahan ningkatake aspek keamanan lan aspek privasi sing luwik becik, situs web bisa uga nganggo implementasi mekaisme pangaksesan kanthi protokol HTTPS.

Sejarah[sunting | Owah sumber]

Sing nemokake situs web yaiku Sir Timothy John ¨Tim¨ Berners-Lee, dene situs web sing kasambung karo jaringan ana wiwit taun 1991. Karepe Tim nalika gawe rancangan situs web yaiku kanggo supaya gampang anggone ijolan lan nambah informasi anyar antarane panaliti ing papan nyambut gawe. Tanggal 30 April 1993, CERN (papan Tim padha nyambut gawe) ngumumake manawa WWW bisa dinggo kanthi gratis dening publik.

Sawijining situs web bisa arupa asil nyambut gawe saka perorangan utawa individu, utawa nedhahake kepemilikan saka sawijining organisasi, perusahaan. Parembugan ing situs web biasane duwe rujukan topik khusus, utawa kawigaten tartamtu. Sawijining situs web bisa diwenehi isi pranala sing bisa gayut karo situs web liyane, semana uga situs web liyane. Bab kuwi mau marai ora bisa dibedakake situs web sing digawe individu karo situs web sing digawe dening organisasi ora pati cetha.

Situs web biasane papane ana ing server web. Sawijining server web umume wus diwenehi piranti-piranti lunak khusus kanggo nangani pengaturan nama ranah, uga nangani layanan atas protokol HTTP sing diarani Server HTTP (Inggris: HTTP Server) kayata Apache HTTP Server, atau Internet Information Services (IIS).

Situs web statis[sunting | Owah sumber]

Situs web statis yaiku situs web sing duwe isi kang ora dilebokake kanggo diperbarui kanthi berkala, dadi pengaturan utawa pemutakhiran isi situs web dilakokake kanthi manual. Jinising piranti utilitas ana telu sing biasa dinggo ngatur situs web statis:

  • Editor teks yaiku piranti utilitas kang dianggo nyunting berkas halaman web, kayata: Notepad utawa TextEdit.
  • Editor WYSIWYG, yaiku piranti lunak utilitas kanggo nyunting halaman web sing diwenehi antarmuka grafis nalikane gawe rancangan lan desain, berkas halaman web lumrahe ora disunting kanthi langsung dening panganggo ananging utilitas iki gawe kanthi otomatis saka laman kerja sing digawe dening panganggo. Piranti lunak iki kayata: Microsoft Frontpage, Macromedia Dreamweaver.
  • Editor berbasis templat, saperangan utilitas tartamtu kaya Rapidweaver lan iWeb, panganggo bisa gampang anggone gawe situs web tanpa kudu ngerti basa HTML, ananging nyunting halaman web kaya nalika nyunting halaman biasa, panganggo bisa milih templat sing bakal dinggo dening utilitas iki kanggo nyunting berkas kang digawe panganggo lan digawe dadi halaman web kanthi otomatis.


Situs web dinamis[sunting | Owah sumber]

Situs web dinamis yaiku situs web sing kanthi spesifik didesain supaya isi ing sajroning situs bisa diperbarui kanthi berkala lan gampang. Isi sing ana ing situs web iki lumrahe bakal ganti sawise sawijining periode tartamtu. Situs pawarta yaiku salah sawijining conto jinising situs kang lumrahe nganggo situs web dinamis.

Pengimplementasian situs web dinamis lumrahe butuh kahanan infrastruktur kang luwih kompleks tinimbang situs web statis. Kuwi mau amarga ing situs web dinamis halaman web lumrahe lagi digawe nalika ana panganggo sing ngakses, beda karo situs web statis sing lumrahe wus gawe saperangan halaman web nalika diunggah ing server web saengga nalika panganggo ngakses web kuwi server web mung menegi halaman kuwi tanpa prelu gawe dhisik.

Supaya server web bisa gawe halaman web nalika panganggo ngakses, lumrahe ing server diwenehimesin penerjemah bahasa skrip (PHP, ASP, ColdFusion, utawa liyane), lan piranti lunak sistem manajemen basisdata relasional kaya MySQL.

Struktur berkas sawijining situs web dinamis lumrahe beda karo situs web statis, berkas-berkas ing situs web statis lumrahe saka sekumpulan berkas sing mbentuk situs web. Beda karo situs web statis, berkas-berkas ing situs web dinamis lumrahe saka pirang-pirang berkas sing mbentuk perangkat lunak aplikasi web sing bakal dilakokake denging mesin penerjemah server web, gunane supaya bisa ngatur anggone gawe halaman web nalika halaman dijaluk panganggo.


Cathetan suku[sunting | Owah sumber]

  1. ^ "site - definition of site by the Free Online Dictionary, Thesaurus and Encyclopedia" (in Inggris). Thefreedictionary.com. http://www.thefreedictionary.com/site. Diwiwiti 2011-07-02.
  2. ^ "website - definition of website by the Free Online Dictionary, Thesaurus and Encyclopedia" (in Inggris). Thefreedictionary.com. http://www.thefreedictionary.com/Website. Diwiwiti 2011-07-02.

C

Delengen uga[sunting | Owah sumber]

Pranala njaba[sunting | Owah sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Situs_wèb&oldid=934409"