Sistema Sac Actun

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Sistema Sac Actun (saka bahasa Spanyol lan Yucatec Maya sing tegese "Sistem Gua Putih") yaiku sistem guwa jero banyu sing ana ing pesisir Karibia ing Semenanjung Yucatán kanthi perangan ing sisih lor lan kulon desa Tulum. Panemuan sambungan menyang Sistema Dos Ojos ing taun 2008 dadi sistem gua ing jero banyu paling dawa se alam donya.

Sac Actun diukur 230,8 kilometer (143.4 mi) (sawise nyambungake Sistema Aktun Hu kanthi 34 kilometer (21 mi) ing Januari 2011) lan ing wulan Mei 2017 kanthi dawa digayuh 259.5 kilometer (161.2 mi) mung diluwihi dening Sistema Ox Bel Ha ing 270,2 kilometer (167,9 mi). Wiwit wiwitan taun 2007, rong guwa kasebut asring ngganti judhul sistem guwa ing jero banyu Survei Quintana Roo sing paling dawa ing jagad iki. Kalebet guwa garing sing kasambung ndadekake Sistema Sac Actun kanthi jarak 364.4 kilometer (226.4 mi) guwa paling dawa ing Meksiko lan paling dawa nomer loro sejagad.

Sisa saka mastodon lan wanita sing bisa dadi bukti paling tuwa babagan umah manungsa ing wilayah kasebut nganti saiki ditemokake ing guwa.