Sima

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Artikel iki perkara Sima minangka konsèp pamaréntahan ing jaman Jawa Kuna. Kanggo panrapan liya mangga mriksani Sima (disambiguasi)

Sima iku désa utawa sawijining panggonan kang dibébasaké mbayar pajek rikala jaman Jawa Kuna. Ing jaman sabubaré Majapahit, Tanah Sima disebut Bhumi Perdhikan. Akèh prasasti ing jaman Jawa Kuna kanggo mbiwaraaké sawijining tlatah dadi sima. Kaya ing Prasasti Mantyasih ing jaman Rakai Watukura Dyah Balitung, kang ngandhut surasa supaya désa Mantyasih luwar seka kuwajiban mbayar pajek. Ana akèh sebab sawijining panggonan didadékaké sima, ing antarané: ana darma bekti marang raja sing nyekel kuwasa, ana panggonan kanggo nyembah déwa-déwa, lan liya-liyané.

Delengen uga[besut | besut sumber]