Sangkané kauripan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

ASAL USULÉ AGESANG[besut | besut sumber]

Miturut A.I. Oparin, asal - usulé agesang kadadosan saka reaksi kimia antarané banyu, metana, amonia kanthi sumber ènèrgi dadi molekul organik sederhana lan ngrembaka dadi senyawa sing padha makhluk urip. Asaling agesang punika kadadeyan an ing njèro laut.

Teori Teori Liyané[besut | besut sumber]

  • Herold Urey

Harold Urey uga duwé pamanggih yèn gas - gas métana, amonia, hidrogén lan uap banyu kaéwangi déning cahya kosmis, ilining listrik halilintar kang mapan ana ing atmosfir bakal nyawiji dadi zat agesang kang sederhana, kanthi yutan taun bakal ngrembaka dadi organisme kang kompleks. Teori Urey kabuktèkaké déning Stainléy Miller kanthi pirantiné. Sawisé seminggu ketemokaké yèn zat organik kang arupa amino.Asam amino minangka substansi dhasar agesang. Sydnéy W. Fox nglakokaké pracoban manasi 18 - 20 asam amino asilé arupa protèin. Melvin Calvin njlèntrèhaken radiasi sinar isa ngubah metana, amonia, lan hidrogen, banyu dadi molekul gula lan asam amino.

  • Teori Generatio Spontanea/Abiiogenesis kajlentrehake déning Aristoteles. Teori Abiogenesis dianyari déning F.Redi, L. Spallanzani lan L. Pasteur mula muncul teori Biogenesis kanthi slogan: " omne vivum ex ovo", utawa agesang asalé saka endhog.
  • Teori Kosmos

Teori kosmos njlentrehaké manawa agesang asalé saka spora - spora gesang, dijlentrehaké déning Arrhenius (1911). Teori Evolusi Biologi, diwiwiti saka kabentuké sèl wiwit sing arupa makhluk sing duwé sèl. Wujud wiwit saka sèl tanduran ya iku ilangé flagel lan ngrembakané kloroplas. Wujud wiwit saka sèl kéwan ya iku ngrembakané flagel sing makili Protozoa. Radiasi kaping pindho, blastea ngrembaka dadi 2 lapisan lan ngrembakané kéwan dipoblastik. Radiasi kaping telu, ngrembakané kéwan tripoblastik sing diklompokaké dadi 4, Enterocoelomata, Acoelomata, Schizomata, lan Pseudocoelomata.

  • Teori Evolusi Kelompok Modern

Evolusi invertebrata diwiwiti saka nenek moyang sing arupa Protista sing urip ing segara. Evolusi vertebrata isa dirunut saka evolusi invertebrata, nenek moyang arupa Echinodermata. Vertebrata modern kasusun saka 17 ya iku : Agnata, Chondrichtyes, Osteichthyes, Amfibia, Reptilia, Aves, lan Mamalia.[1]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Buku Penuntun Biologi untuk SMU kelas 3, Erlangga, kaca 151. Asal Usul Kehidupan