Ismaya

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Sanghyang Ismaya)
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Sang Hyang Ismaya iku atmajane Sang Hyang Tunggal. Sang Hyang Tunggal peputra 3 :

  1. Sanghyang Antaga (Sang Hyang Tejamaya) (ing tembe mburi dadi Togog Tejamaya, punakawane ratu sabrang/para raksasa).
  2. Sanghyang Ismaya
  3. Sanghyang Manikmaya (dadi Batara Guru).

Sang Hyang Ismaya mapan ing Kahyangan Sonyaruri. Nanging Sawisé geger gara-gara putra telu mau padha adu kasekten, nyaplok/nguntal gunung nganti mlebu weteng terus ditokake nganggo dubur, sing ndadèkaké Batara Antaga lan Batara Ismaya salah kedaden rusak awake (Batara Antaga ora sanggup nyaplok gunung sanajan lambene digedekke sakpole malah ora bisa mbalik manèh dadi rupané kebak lambe tok, dadi Togog. Batara Ismaya sanggup nguntal gunung nanging ora bisa ngetokaké lewat dubure sanajan diden-denke nganti mripate kaya nangis-nangisa amarga nahan dayane gunung ana wetengé dadi awake lemu bokonge gedhi lan rupané kaya wong nangis (banjur dadi Semar). Kahyangan Sonyaruri digulung lan Ismaya diturunke marcapada / bumi dikon momong para satriya pinilih, dadi Ki Lurah Semar Badranaya.