San-nakji

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
San-nakji
Korean.cuisine-Sannakji.hoe-01.jpg

San-nakji (산낙지) yaiku macem-macem olahan mentah sing digawe saka gurita lengen dawa (gurita minor), spesies gurita cilik sing diarani nakji ing basa Korea lan kadang dijarwakake dadi "gurita bayi" amarga ukurane cukup cilik dibandhingake gurita raksasa (Enteroctopus dofleini).[1] Gurita paling asring dipateni sadurunge dipotong cilik-cilik lan disajikake, kanthi aktivitas saraf ing tentakel gurita nggawe potongan-potongan kasebut obah ing piring nalika disedhiyakake.[2][3][4] Sistem saraf gurita sing kompleks banget, kanthi rong pertiga neuron sing dilokalisasi ing tali saraf ing tangane, ngidini gurita nuduhake macem-macem tumindak refleks sing tetep sanajan ora ana input saka utek.[5][6] Kurang umume, gurita langsung dipangan kabeh. Piring kasebut disiram minyak wijen lan wiji wijen panggang.[7]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "san-nakji" 산낙지. Standard Korean Language Dictionary (ing basa Korea). National Institute of Korean Language. Dibukak ing 22 February 2017.
  2. Rosen, Daniel Edward (4 May 2010). "Korean restaurant's live Octopus dish has animal rights activists squirming". New York Daily News. Dibukak ing 3 June 2017.
  3. Han, Jane (14 May 2010). "Clash of culture? Sannakji angers US animal activists". The Korea Times. Dibukak ing 4 June 2017.
  4. Compton, Natalie B. (17 June 2016). "Eating a Live Octopus Wasn't Nearly as Difficult As It Sounds". Munchies. VICE. Dibukak ing 4 June 2017.
  5. Hochner, B. (2012). "An Embodied View of Octopus Neurobiology". Current Biology. 22 (20): R887–R892. doi:10.1016/j.cub.2012.09.001. PMID 23098601.
  6. Yekutieli, Y.; Sagiv-Zohar, R.; Aharonov, R.; Engel, Y.; Hochner, B.; Flash, T. (2005). "Dynamic model of the octopus arm. I. Biomechanics of the octopus reaching movement". J. Neurophysiol. 94 (2): 1443–58. doi:10.1152/jn.00684.2004. PMID 15829594.
  7. Eating Live Octopus, dibukak ing 2018-01-13