Robert Sean Leonard

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Robert Sean Leonard
Robert Sean Leonard.jpg
Robert Sean Leonard, 2007
LairRobert Lawrence Leonard
(1969-02-28) Fèbruari 28, 1969 (umur 50)
Westwood, New Jersey, U.S.
PakaryanActor
Taun aktif1986–present
BojoGabriella Salick (m. 2008)
Anak2

Robert Lawrence Leonard (lair 28 Fèbruari 1969; umur 50 taun), kanthi asma panggung Robert Sean Leonard, nggih punika juru paraga saking Amérikah Sarékat. Namanipun sampun misuwur nalika maragani Dr. James Wilson wonten ing sandhiwara sèri tivi House (2004–2012) lan Neil Perry wonten ing filem Dead Poets Society. Leonard nampi pangaji Tony Award for Best Featured Actor in a Play amargi kaprigelanipun maragani The Invention of Love taun 2001. Kajawi punika, piyambakipun ugi maragani ing Teater Broadway ingkang sesirah antawisipun Candida, Long Day's Journey Into Night, Breaking the Code, The Speed of Darkness, Philadelphia, Here I Come!, Arcadia, The Music Man, Born Yesterday, lan To Kill a Mockingbird. Saking taun 2013 dumugi 2014, Leonard maragani minangka Dr. Roger Kadar ing sandhiwara sèri tivi sesirah Falling Skies.

Latar wingking[besut | besut sumber]

Leonard lair ing Westwood, New Jersey, putera saking Joyce Patricia (née Peterson), setunggalipun juru rawat, lan Robert Leonard, nggih punika guru ing Collier High School.[1][2][3] Piyambakipun manggèn wonten Ridgewood, nglampahi sekolah wonten Ridgewood High School lajeng kuliyah wonten ing Fordham University lan Columbia University School of General Studies.[4]

Karier[besut | besut sumber]

Leonard, kaping tiga naté mlebet nominasi badhé nampi pangaji Tony Award (1993, 2001 dan 2003), lajeng saweg saget nampi pangaji ing taun 2001 (paraga saé piyambak) awit maragani minangka A. E. Housman, karyanipun Tom Stoppard kanthi sesirah The Invention of Love. Sadèrèngipun, piyambakipun ugi giyat wonten proyek-proyek Stoppard, maragani minangka Valentine ing filem Arcadia ing Lincoln Center taun 1995. Nominasi ingkang dipuntampi wonten taun 2003 saking Tony Award nggih punika awit maragani minangka Edmund Tyrone ing filem arahanipun Eugene O'Neill kanthi sesirah Long Day's Journey Into Night ingkang ugi dipunsengkuyung déning Philip Seymour Hoffman, Brian Dennehy lan Vanessa Redgrave. Leonard ugi ngregengaken pagelaran musikal wonten Teater Broadway taun 2001 nggantosi Craig Bierko minangka juru paraga utami, ing The Music Man. Ing surya 8 Fèbruari 2011 dipunwartosaken bilih Leonard badhé dipundhapuk maragani minangka Paul Verrall ing pagelaran téater Broadway kanthi sesirah Born Yesterday wiwitan wulan Maret.[5] Tahun 1997, Leonard dados paraga ing filem tivi karyanipun Christopher Reeve kanthi sesirah In the Gloaming.[6]

Saking taun 2004 piyambakipun gadhah jejibahan dados Dr. James Wilson, pangarsanipun Departemen Onkologi wonten sandhiwara seri House ing kanal FOX. Sandhiwara punika dipunpungkasi ing taun 2012. Taun 2007 namanipun Leonard dipunserat wonten 100 pratélan Entertainment's Weekly' minangka "Dr. Underrated."[7] Taun 2016, piyambakipun maragani minangka Raja Arthur wonten ing pagelaran musik karyanipun David Lee ingkang dipunsutradarani Camelot wonten Westport Country Playhouse Westport, CT.[8][9][10][11]

Karya[besut | besut sumber]

Filem lan tivi[besut | besut sumber]

Taun Sesirah Maragani Cathetan
1986 The Manhattan Project Max
1988 My Best Friend Is a Vampire Jeremy Capello
1989 Dead Poets Society Neil Perry
1990 Mr. & Mrs. Bridge Douglas Bridge
1991 Married to It Chuck Bishop
1993 Swing Kids Peter Müller
1993 Much Ado About Nothing Claudio
1993 The Age of Innocence Ted Archer
1994 Safe Passage Alfred Singer
1996 The Boys Next Door Barry Klemper
1996 Killer: A Journal of Murder Henry Lesser
1996 I Love You, I Love You Not Angel of Death
1997 In the Gloaming Danny
1998 Standoff Jamie Doolin
1998 The Last Days of Disco Tom Platt
1998 Ground Control Cruise
2000 The Outer Limits Robby Archer Mangsa 6, Episode 20
2001 Tape Jon Salter
2001 A Glimpse of Hell Lieutenant Daniel P. Meyer
2001 Driven Demille Bly
2001 Chelsea Walls Terry Olsen
2003 The I Inside Peter Cable
2003 A Painted House Jesse Chandler
2003 Malcolm in the Middle Agent Mangsa 5, Episode 12
2004–12 House Dr. James Wilson Paraga utama
2013–14 Falling Skies Dr. Roger Kadar Ngambali
2013 The Blacklist Frederick Barnes Episode 7
2014 The Good Wife Del Paul Mangsa 6, Episode 3
2015–16 Law & Order: SVU ADA Kenneth O'Dwyer Mangsa 16, Episode 21

Mangsa 17, Episode 3
Mangsa 17, Episode 10

2015 Battle Creek Brock Mangsa 1, Episode 13
2017 Blue Bloods Charles Beard Mangsa 7, Episode 15

Teater[besut | besut sumber]

Tahun Sesirah Maragani
1986 Brighton Beach Memoirs Eugene Jerome
1987–88 Breaking the Code Christopher Morcom
1991 The Speed of Darkness Eddie
1993 Candida Eugene Marchbanks
1994 Philadelphia, Here I Come! Gareth O'Donnell in Private
1995 Arcadia Valentine Coverly
1999 The Iceman Cometh Don Parritt
2000–01 The Music Man Harold Hill
2001 The Invention of Love A. E. Housman
2003 Long Day's Journey into Night Edmund Tyrone
2003 The Violet Hour John Pace Seavering
2011–12 Born Yesterday Paul Verrall
2013 To Kill a Mockingbird Atticus Finch
2013 Pygmalion Professor Henry Higgins
2016 Prodigal Son Alan Hoffman
2016 Camelot King Arthur
2017 Sunday in the Park with George Jules

Pangaji[besut | besut sumber]

Menang
Nominasi

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Robert Sean Leonard Biography (1969–). Filmreference.com (February 28, 1969). Retrieved on December 3, 2011.
  2. STAGE TO SCREENS: Robert Sean Leonard, David Javerbaum, Plus a Look at Fall TV. Playbill.com (June 2, 2008). Retrieved on December 3, 2011.
  3. http://www.legacy.com/obituaries/northjersey/obituary.aspx?n=joyce-leonard&pid=169478441&fhid=17068
  4. Alvin Klein (January 5, 1986). "For Stage Novice, 'Acting Is It'". The New York Times. Dijupuk January 17, 2008. 
  5. Born Yesterday :: Home. Bornyesterdayonbroadway.com. Retrieved on December 3, 2011.
  6. Tucker, Ken (April 18, 1997), "Classy comes home". Entertainment Weekly. (375):53
  7. Snierson, Dan (June 29, 2007), "Robert Sean Leonard". Entertainment Weekly. (941/942):69
  8. The Rod Ryan Show: Interview with Robert Sean Leonard. None. Retrieved on December 3, 2011.
  9. Warren Curry HALLOWED HALLS: An interview with Chelsea Walls star Robert Sean Leonard. douban.com. 4/18/02
  10. Wynn Rousuck, J. (March 16, 1997). "Model Role Actor: He's got a list of movie and Broadway credits. Now, Robert Sean Leonard is adding Baltimore's Center Stage to his resume". The Baltimore Sun. Tribune Publishing. Dijupuk January 13, 2016. 
  11. Brown, Emma (February 8, 2013). "LIFE'S A BAAL FOR JONATHAN MARC SHERMAN". Interview magazine. Brant Publications. Dijupuk January 13, 2016. 

Pranala njawi[besut | besut sumber]