Puthu mayang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Puthu mayang

Puthu mayang ya iku salah sijining panganan tradhisional sing asalé saka Betawi[1]. Kuè iki termasuk kuè teles, maksudé ya iku kuè ingkang gampang mambu utawa basi [2]. Bahan dhasar ingkang digunakaké gawe panganan iki ya iku glepung beras. Namung ana bahan sak liyane glepung beras kayata santen. Kuè iki nduwèni rasa ingkang legi saka duduh santené. Kuè puthu mayang nduwèni tekstur ingkang kenyel lan lembut pas lagi dipangan. Biasané kuè puthu mayang iki nduweni werna kang manèka, kayata: werna ijo, abang enom utawa jambon, lan putih. Puthu mayang uga nduwèni dhapur ingkang ora umum. Bentuké kaya mi ingkang diunthel-unthel dadi siji, namung uga ana kang ngarani dhapur puthu mayang kaya benang ingkang diunthel-unthel dadi siji. Amarga rupa saka kuè puthu mayang iki kètok ora umum, nggawé akeh wong penasaran lan tertarik gawé njajal kuè iki.

Bahan-bahanipun[besut | besut sumber]

Bahan-bahan ingkang dienggo gawé puthu mayang, kayata:[3]

  • Glepung beras 250 gram
  • Glepung sagu 200gram
  • Santen cair 800 gram
  • Uyah sakcukupé

Déné bahan-bahan ingkang dienggo gawé kuah puthu mayang, kayata:[4]

  • Santen kenthel 1000 ml
  • Gendhis jawa 150 gram
  • Gendhis pasir 50 gram
  • Ron pandhan 2 lembar

Cara ndamelipun[besut | besut sumber]

Caranipun ndamel puthu mayang, yaiku:[5]

  • Ingkang sepisan, campur glepung beras, santen, lan garem
  • Sakwise dicampur, masak campuran bahan mau kanthi kenthel, banjur di ademké
  • Sakwisé di ademké, adonan kuwi diaduk kanthi rata
  • Banjur wis rata, adonan kuè dilebokké ana chitakan puthu mayang
  • Sakwisé di lebokké ana cethakan, kukus adonan kanthi mateng kurang luwih 10-15 menit ing panic utawa loyang
  • Aja lali gawé ngecék kukusan saben 4 menit sepisan, nek wis mateng banjur angkat kuè lan disajikké

Caranipun ndamel kuah puthu mayang, yaiku:[6]

  • Campur kabèh bahan ingkang dienggo gawé kuah, kayata: santen, gendhis jawa, gendhis pasir, lan ron pandhan
  • Sakwise bahan-bahan mau dicampur, banjur dimasak kanthi umup
  • Mila wis umup anggone kuah mau, isa langsung disajikké bareng kuè puthu mayang