Pseudo-Geber

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Geberi philosophi ac alchimistae maximi de alchimia libri tres, 1531, Chemical Heritage Foundation
Geberis philosophi perspicacissimi, summa perfectionis magisterii, 1542

Pseudo-Geber ("palsu Geber") iku aran jeneng déning sarjana kanggo alkimia Éropah anonim sing lair abad angka 13 (kala-kala mau Paul of Taranto[1]), panganggit buku  alkimia and kawruh metal, ing Latin, kawentar jeneng "Geber".

"Geber" iku cekakan lan dilatinaké saka jeneng  Jābir ibn Hayyān, alkimia Islam ing abad angka 9. Ing Éropah ing pirang-pirang abad saka abad angka 14 lan sabanjuré "Geber" iku dianggep Jabir ibn Hayyan lan buku Geber iku dipertal saka basa Arab. Juru alkimia Arab ing abad angka 13 ngajèni banget juru alkimia Éropah. Pseudo-Geber nganggo jeneng leluriné saka Arab sing sudibya supaya ngundhaké hasil pakaryané. gladhi kanggo nggawa jeneng  leluriné sing sudibya karan  pseudepigraphy, lan iku lumrah ing jaman tengahan. Mèmper karo iku, manéka warna tulisan jaman tengahan nganggo jeneng panganggit aristotèles, nanging sajatiné ora katulis déning Aristotèles.

Ing babagan alkimia lan kawruh métal Éropah abad tengahan pérangan kapindho, pakaryané Pseudo-Geber's iku gedhé pangaruhé, bisa karan luwih gedhé pangaruhé katimbang liyané.

The Pseudo-Geber Corpus lan masalah Geber [besut | besut sumber]

Miturut buku sing karan "Pseudo-Geber Corpus" (utawa ing basa Latin "Geber Corpus"). Buku sing diterbitaké déning percitakan kaping pirang-pirang ing separo pisanan saka abad angka 16.[2] Percitakan iku mèlu ing sirkulasi manuskrip kira-kira 200 taun sadurungé. Panganggit sing katulis ya iku  "Geber" utawa "Geber Arabis" (ing basa Latin  "Geber the Arab"), lan Geber uga katulis ing sawenèh buku pertalan "Rodogerus Hispalensis" (ing basa Latin "Rodger of Seville").

References[besut | besut sumber]

  1. William R. Newman.
  2. Alchemy and Early Modern Chemistry, Allen G. Debus, Jeremy Mills Publishing, 2004.