Pramuka Pandega

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Pramuka Pandega

Pramuka Pandega ya iku golongan ing pramuka sawisé penegak.[1] Anggota Pramuka kang kelebu iki ya iku kang yuswané 21-25 taun.[1] Pramuka Pandega duwé jinis kagiyatan kang padha lan bisa dilakoni sesarengan kaliyan Pramuka Penegak.[1] Mbina Pramuka Pandega diwiwiti saking tingkat Gugusdepan kang sampun dilebetaké ing ékan kang diwastani Racana.[1] Wonten ing tingkat Kwartir saged dhèrèk Ékan Karya Pramuka lan Dewan Kerja.[1][2]

Kumpulan[besut | besut sumber]

Pramuka Pandega dikumpulake ing gugusdepan, kumpulan punika diwastani Racana.[2] Racana diatur lan dilakokaké déning Dewan Racana saking anggota racana kang sampun dilantik dados Pandega.[2] Racana iki kabawah kaliyan ketua, sekretaris, bendahara lan pemangku adat.[2] Yèn racana prelu, racana bisa nggawe kumpulan kang luwih cilik menéh kang diarani reka.[2] Racana bisa dijenengi manut usulané anggota kaliyan jeneng kang nggambaraké karakteré racana.[2] Ana ing tingkat kwartir, Pramuka Pandega bisa nggabung ing Ékan Karya Pramuka lan Dewan Kerja.[1]

Kagiyatan[besut | besut sumber]

Kagiyatan Pramuka Pandega sami kaliyan kagiyatan Pramuka Penegak lan kathah-kathahé dilakoni sareng-sareng.[3] Ing ngisor iki kagiyatan Pramuka Pandega:[3]

  1. Latihan ketrampilan kepramukaan[4]
  2. Musyawarah (wonten ing Dewan Kerja maupun di Racana)[3]
  3. Asah Nalar[5]
  4. Gladian Pimpinan Ékan(DIANPINSAT)[4]
  5. Raimuna (Rover Moot)[5]
  6. Perkemahan Wirakarya (Community Development Camp)[4]
  7. Perkemahan Bhakti (padha karo Perkemahan Wirakarya tetapi merupakan acara Ékan Karya)[3]
  8. Jamboree On The Air (JOTA) dan Jamboree On The Internet (JOTI)[5]

Adat[besut | besut sumber]

Sami kaliyan Pramuka Penegak, Pramuka Pandega gadhah wewenang kanggé ndamel peraturan kang bakal dilakoni piyambak lan saged dipertanggungjawabké sarta ora nentang norma lan aturan kang luwih dhuwur.[4] Aturan mau diwastani adat, kang kelebu adat ya iku lelaku saben dinané, upacara lan prosesi, lan tetenger.[4] Pengelolaan lan pelaksanaan wonten racana dados tanggung jawab pemangku adat.[4]

Gambar-gambar[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f Pramuka Pandega (dipunundhuh tanggal 22 November 2012)
  2. a b c d e f Anggota Pandega (dipunundhuh tanggal 22 November 2012)
  3. a b c d Diklat Anggota Penegak Pandega (dipunundhuh tanggal 22 November 2012)
  4. a b c d e f Pembinaan Pramuka Penegak dan Pandega (dipunundhuh tanggal 22 November 2012)
  5. a b c Kompasiana (dipunundhuh tanggal 22 November 2012)