Prajanjèn Verdun

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Prajanjèn Vèrdun)
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kakaisaran Karolongian mawa wilayahé nalika lagi jaya-jayané lan paling amba, mawa telung pérangan ing taun 843. Jambon iku Frankia Kulon, ijo Frankia Tengah lan kuning Frankia Wétan.


Prajanjèn Vèrdun yaiku prajanjian sing kalaksanan ing taun 843. Perjanjian iku mbagi tèritori Kakaisaran Karolingian sing dibangun dening Karèl ingkang Agung (Karel I), dipara dadi telung negara. Bagéyan kapisan kanggo putuné, amarga miturut tradhisi bangsa Frank, warisan kang dibagi, ora nganggo tradhisi primogeniture, yaiku anak sing paling tuwa sing marisi kabèh, ananging diwaréské marang putuné. Menika anak saking Luis ingkang Suci utawa Luis I : 1. Jérman : Ludwig 2. Perancis : Louis 3. Italia : Ludovico 4. Inggris : Lewis

Panguasa Negara Frank[sunting | Owah sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Prajanjèn_Verdun&oldid=934413"