Prajanjèn Verdun

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Prajanjèn Vèrdun)
Jujug: pandhu arah, pados
Kakaisaran Karolongian mawa wewengkoné nalika lagi jaya-jayané lan paling amba, mawa telung pérangan ing taun 843. Jambon iku Frankia Kulon, ijo Frankia Tengah lan kuning Frankia Wétan.

Prajanjèn Vèrdun ya iku prajanjian sing kalaksanan ing taun 843. Perjanjian iku mbagi tèritori Kakaisaran Karolingian sing dibangun déning Karèl ingkang Agung (Karel I), dipara dadi telung nagara. Bagéyan kapisan kanggo putuné, amarga miturut tradhisi bangsa Frank, warisan kang dibagi, ora nganggo tradhisi primogeniture, ya iku anak sing paling tuwa sing marisi kabèh, ananging diwaréské marang putuné. Punika anak saking Luis ingkang Suci utawa Luis I : 1. Jérman : Ludwig 2. Perancis : Louis 3. Italia : Ludovico 4. Inggris : Lewis

Panguasa Nagara Frank[sunting | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Prajanjèn_Verdun&oldid=988973"