Menyang kontèn

Pragmatik

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa

Pragmatik iku cabang ngèlmu basa ingkang nyinaoni makna – makna ékan lingual kanthi eksternal.[1] Ana manèh miturut Morris (1938) yaiku cabang semiotik kang nyinaoni rèlasi tanda lan tafsiranè[2]. Dadi pragmatik iku kalebu ngèlmu tanda utawa semiotik.[3] Miturut Leech (1983) ing njero bukunè kang judulè Principle of Pragmatics dhèwèkè nulis yèn pragmatik iku studi kang nyinaoni makna ujaran ing njeronè situasi–situasi tartamtu.[3] Pragmatik iku luwih menyang fungsionalisme tinimbang menyang formalisme[4]. Pragmatik béda karo semantik, manawa pragmatik nyinaoni maksudè ujaran nganggo ékan analisisè tindak tutur (speech act), manawa semantik makna ékan lingual (ukara lan tembung) nganggo ékan analisisè arti karo makna.[4]

Basa Jawa padha karo basa laladan liyanè ing nuswantara,mung duwè ciri khasè dhèwè - dhèwè. Basa iku mau pancèn sugih karo bahan - bahan sing ana sambunganè karo Pragmatik(Kaswanti Purwo, 1990). kaanan kaya mangkono, pragmatik iku kang paling pas kanggo ngajarkè Basa Jawa (Pacelathon).[5]

Kontèks lan kaanan tuturan[besut | besut sumber]

Kontèks iku yaiku apa waè dadi sarana kang nggawè jelas maksud[3]. Yèn kaanan omongan yaiku kaanan kang nglairkè utawa dadi metu omongan.[3]

Wujud tuturan[besut | besut sumber]

  1. Lokusi
    yaiku tuturan kanggo nyatakaké sawijining barang.
  2. Ilokusi
    yaiku kanggo ngomongaké utawa nginformasèkaké, uga dienggo nglakokaké sawijining barang.
  3. Perlokusi
    yaiku tuturan kang diomongaké wong kadhang bisa nggawé prabawa , utawa èfèk sing ngrungokaké.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. Chaer, Abdul.1994.Linguistik Umum.Jakarta : Rineka Cipta
  2. a b Wijana, D.P.. 1996. Dasar – Dasar Pragmatik. Yogyakarta: ANDI Yogyakarta
  3. a b c d Rustono. 1999. Pokok–Pokok Pragmatik. Semarang : CV. IKIP Semarang Press
  4. a b yswan.staff.uns.ac.id
  5. staff.ui.ac.id staff.ui.ac.id[pranala mati permanèn]