Présto

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Kompor tekanan kompor

Tekanan masak minangka proses masak panganan kanthi tekanan dhuwur, nggunakake banyu utawa cairan masak adhedhasar banyu, ing prau sing ditutup kanthi tekanan kompor . Tekanan dhuwur mbatesi nggodhok, lan ngidini suhu masak luwih saka 100 °C (212 °F) bakal digayuh. Tekanan kompor ditemokake ing abad kaping pitulas dening ahli fisika Denis Papin, lan digunakake kanthi ngusir hawa saka kapal, lan njebak uap sing diasilake saka cairan sing nggodhok ing njero. Iki nambah tekanan internal lan ngidini suhu masak dhuwur. Iki, bareng karo transfer panas termal sing dhuwur saka uap, masak panganan luwih cepet, asring dimasak ing antarane setengah lan seprapat wektu kanggo nggodhok konvensional. Sawise masak, tekanan uap mudhun maneh menyang tekanan atmosfer sekitar, saengga prau bisa dibukak kanthi aman.

Kompor tekanan enem kuartal diproduksi dening Archibald Kenrick & Sons ing Inggris, udakara taun 1890
Kompor tekanan ndhuwur kompor kanthi timer operasi batere