Petisi Soetardjo

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Petisi Soetardjo (Walanda Petitie Soetardjo) iku petisi sing diserahaké ing Volksraad Hindia Walanda nalika taun 1936. Jeneng petisi iki asalé saka sing ngusulaké, ya iku Soetardjo Kartohadikoesoemo.

Sajeroning dokumèn iki isiné ya iku kapénginan wong-wong Indonésia supaya bisa mardika sajeroning 10 taun miturut pasal 1 undhang-undhang dhasar Walanda. Dadi resminé Hindia Walanda utawa Indonésia tetep dadi péranganing Karajan Walanda nanging ndarbèni otonomi amba. Volksraad nampa petisi iki nanging mbusak periode 10 taun iki nanging pamaréntah ing Walanda ora sarujuk. Pungkasané petisi iki ditulak ing taun 1938 amarga pikirané wong Walanda wong Indonésia durung siyap.

Akibaté kaum nasionalis dadi gela lan ngadegaké GAPI ing taun 1939. Kabèh parté pulitik nggabung karo GAPI kajaba PNI.