Petahana

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Wiktionary-logo.svg
Pirsani informasi ngenani Petahana ing KamusWiki.

Petahana (basa Inggris: incumbent), asalé saka tembung "tahana", kang ateges kedudukan, kebesaran, utawa kamulyan,[1] sajeroning pulitik, ya iku panyekel sawijining kalungguhan pulitik kang lagi njabat. Istilah iki padatan digunakaké gegayutan karo pemilihan umum, kang kerep ana persaingan antarané kandidat petahana lan non petahana. Tuladhané ing Pemilu Présidhèn Indonésia 2009, Susilo Bambang Yudhoyono ya iku petahana, amarga présidhèn kang lagi njabat nalika pemilihan umum kanggo paleksanan pemilihan présidhèn candhaké. Sajeroning persaingan kursi-terbuka (petahana ora nyalonake diri), istilah "petahana" kadhang-kadhang minangka ngrujuk marang kandidat saka parté kang lagi duwé kalungguhan kekuasaan.

Ètimologi[besut | besut sumber]

Tembung iki sepisanan dikenalake déning Salomo Simanungkalit[2] pada tanggal 6 Fèbruari 2009 sebagai padanan kata [3] sajeroning konteks Pemilihan umum Présidhèn Indonésia 2009. Alesane tembung iki lagi digunakaké ing wektu iku ya iku amarga sadurunge présidhèn (Soeharto) ora duwé panantang, mula ora ana kabutuhan kanggo gunakake tembung "petahana" sajeroning konteks pemilihan présidhèn. Sanajan mangkono, Salomo Simanungkalit uga ngira ing artikel kang padha ana tembung "inkamben" minangka transktipsi istilah mau sajeroning basa Inggris, mula sadurunge babagan mau klakon, dhèwèké ngupaya goleki lan gunakake tembung kang padha sajeroning basa Indonésia. Wiwit iku, akèh pawarta kang gunakake istilah "petahana" minangka padanan istilah basa Inggris "incumbent".

Réferènsi[besut | besut sumber]