Penasehat Keamanan Nasional Amérika Sarékat

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Asistèn Presidhèn ngenani Masalah Kaamanan Nasional (basa Inggris: Assistant to the President for National Security Affairs), biasané disebut Penasihat Keamanan Nasional (basa Inggris: National Security Advisor), iku penasihat utama marang Presidhèn AS ngenani masalah keamanan negara. Jabatan iki ana ing sajroning Dewan Keamanan Nasional AS sing dadi bagéan saka Kantor Eksekutif Presiden AS.

Jabatan iki dilantik déning Presidhèn tanpa perlu pasetujon saka Senat. Amarga saka kuwi ora ana hubungané karo Departemen Negara lan Departemen Pertahanan AS lan bisa mènèhi nasihat sing indepèndhen. Kakuwatan lan tugas Penasihat Keamanan Nasional béda saka siji pamaréntahan lan pamaréntahan liyané.

Dhaptar para Penasihat Keamanan Nasional AS:

Robert Cutler 1953-1955
Dillon Anderson 1955-1956
Robert Cutler 1957-1958
Gordon Gray 1958-1961
McGeorge Bundy 1961-1966
Walt Rostow 1966-1969
Dr. Henry Kissinger 1969-1975
Brent Scowcroft 1975-1977
Dr. Zbigniew Brzezinski 1977-1981
Richard V. Allen 1981-1982
William B. Clark 1982-1983
Robert McFarlane 1983-1985
Laksamana John Poindexter 1985-1986
Frank Carlucci 1986-1987
Jenderal Colin Powell 1987-1989
Brent Scowcroft 1989-1993
Dr. Anthony Lake 1993-1997
Sandy Berger 1997-2001
Dr. Condoleezza Rice 2001-2005
Stephen Hadley 2005-kini