Pasisir Karangbolong

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Gambar:Pantai Karangbolong.jpg
Keindahan pasisir Karangbolong di Kabupatèn Kebumèn

Pasisir Karangbolong ya iku papan wisata pasisir kang manggon ing Kabupatèn Kebumèn. Pasisir iku konturé rata kanthi pawedèn amba lan dibètèngi gumuk watu sédhimèn klastik kang asalé saka gunung brama. Ing pasisir iku ana akèh sarang manuk lawèt kang dikemunah pamaréntah enggonan minangka weton asli saeggon.[1]

Kaanan pasisir[besut | besut sumber]

Wedi wujud kelabu kang berukuran alus lan kasar bersumber saka selan kesebat. samparanan ombak agung kang ndadug dinding pebukitan ngasilaken ènergi kang cekap kanggé mengikis, ngusung ugi mengendapkan kondur butiran selan. Derajat pelapukan kang inggil ing kawasan iku ngenggalaken prosès abrasi kesebat. Pasisir Karangbolong gadhah potensi mbentuk arus walik kang kiyat, dadosipun ngrupikaken kawasan kang mbebayani kanggé berenang. ing kawasan pasisir iku ugi ana Guwa Karangbolong, kang manggèn ing sisih wétan. satunggal lorong kang cekap panjang kebentuk ana lapisan breksi lahar kang terkekarkan. Guwa Karangbolong berukuran panjang 30 mèter, wiyar 10 mèter ugi inggil sakiwa-tengené 5 mèter. Breksi kang dipuntepang dados formasi gabon iku berumur oligo-miosen utawi sakiwa-tengené 30 ngantos 15 yuta taun lajeng, tersingkap sesarengan kaliyan sisipan sela wedi ugi sela lempung.[2]

Pambentukan Guwa Karangbolong kadayan déning peruntuhan kang kadadosan ing sapanjang wates babagan antawis breksi kaliyan sela pasri utawi sela lempung. Lubang peruntuhan badhé tambah agung amargi lapisan selan kang menggantung ing payon lubang salajeng jugrug akibat awratipun. Prosès punika ugi dipicu déning kekar-kekar kang ana, kang kedhainganipun memperlemah daya ikat antarkomponen selan. Prosès pambentukan gua sangeti saé ing ujung wétan ugi kidul Goa Karangbolong, ing pundi ana skala timur kadadosan peruntuhan selan ing sapanjang wates lapisan kang bènten. amargi sanès gua sela gamping, mila ing lebet Goa Karangbolong mboten dipunpanggihi ornamen.[3]

Priksa ugi[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]