Omah adat Rembang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Omah Adat Rembang utawa Joglo Bocokan uga karan Joglo Rembang yaiku omah tradisional saka Rembang salah siji  omahé tradisional sing nggambaraké campuran saka akulturasi budaya saka masyarakat ing Kabupaten Rembang.[1] Conto wewangunan iki bisa ditemoni ing salah siji papan plesir Taman Mini Jawa Tengah Indah ing Semarang.[2]

Sajarah[besut | besut sumber]

Omah adat  Rembang utawa Joglo Bocokan biyene omah  jinis iki ing temboke digawé saka gedheg ing basa Jawa sing tegesé anyaman pring kanggo wong kelas ngisor,déné kanggo golongan kelas  tengah mandhuwur témbok Omah Joglo Bocokan digawé saka papan kayu jati.

Ciri khas[besut | besut sumber]

Omah adat Rembang nduweni titikan, antara liya :

  • Lawang Lempit

Omah adat  Rembang nduweni Lawang Lempit ing basa Jawa sing tegesé  lawang lempitan  dumadi saka 4 godhong  lawang,yaiku  2 godhong lawang ing sisih tengen lan 2godhong  lawang maneh ing sisih kiwa, ing sisih tengen lan kiwa  ana jendhela karo teralis kayu. Filsafat saka lawang lempitan sing amba lan jendhela yaiku lambang ramah lan nampa sapa wae sing teka.

  • Telampik

Omah adat  Rembang nduweni pérangan sing karan telampik ing basa Jawa tegesé Ngarep. Ing bagéan telampik  biasane ana kursi gedhe  lan dawa kaya dipan utawa Bale. Dipan utawa Bale digunakake minangka panggonan ngaso lan omong-omongan karo anggota kulawarga utawa tamu sing teka.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "Rumah Adat Rembang Sangat Kental Nuansa Jawa Timuran". www.koranmuria.com (ing basa Inggris). Dibukak ing 2018-02-07.
  2. "Puri Maerokoco Semarang, Taman Mini Jawa Tengah | Seputar Semarang". Seputar Semarang (ing basa Inggris). 2009-11-30. Dibukak ing 2018-02-07.