Olof Skötkonung

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Olof Skötkonung
Olaf Scotking of Sweden coin c 1030.jpg
Coin minted for King Olof in Sigtuna
King of Sweden
Panjenenganc. 995–1022
LeluhurErik Segersäll
PanerusAnund Jacob
Lairc. 980
Surud1022 (yuswa 41–42)
GariniEstrid of the Obotrites
Putraby Edla:
Emund the Old
Astrid, Queen of Norway
by Estrid of the Obotrites:
Anund Jacob
Ingegerd, Grand Princess of Kievan Rus'
WangsaMunsö
BapaErik Segersäll
IbuSigríð Storråda/Świętosława?
AgamaRoman Catholic
previously Norse Pagan

Olof Skötkonung (980 – 1022) yaiku Raja Swèdhen, putra Eric the Victorious lan, miturut sumber Èslan, Sigrid the Haughty . Panjenenganipun nggantos bapakipun ing c. 995. Dheweke kechatet dadi putra makhota , amarga dheweke minangka panguwasa Swèdhen pisanan sing duwe kawruh akeh. Dheweke dianggep minangka raja pisanan sing wis mrentah loro Swedes lan Geats .

Keuripan[besut | besut sumber]

Babagan Olof biasane adhedhasar, Snorri Sturluson lan Adam saka Bremen, sing wis tundhuk kritik saka sarjana sumber kritis. wong paling tuwa dening penulis kesusastraan Jerman Adam Bremen (1075), nyathet yen Sweyn Forkbeard diusir saka negarané Dhènemarken déning Raja Swèdhen, Eric the Victorious ing pungkasan abad ka-10. Nalika Eric seda (taun 995), Sweyn wangsul lan ngrebut kratoné, nikah karo randha Eric. Nanging, nalika Olof nggayuh bapake Eric, nglumpukake tentara, lan ngluncurake serangan kejut marang Sweyn. Raja Dhènemarken lajeng dipecat nalika Olof mendhet tanahipun. Nanging, konflik iki wis diatasi. Wiwit Sweyn wis nikah karo ibune Olof, dheweke bali ing tahta Dhènemarken lan loro raja kasebut sawise kuwi sekutu.[1] Snorri Sturluson (1230) lan penulis saga Èslan liyane uga ngomong yen Sweyn krama karo ibu Olof sawise mati Eric the Victorious, nanging tanpa nyebutake konflik apa wae. Uga, Snorri nggambarake Sweyn lan Olof minangka sekutu sing padha nalika ngalahake Raja Nurwègen Olav Tryggvason ing perang Svolder 1000, lan sawisé iku nurunake Nurwègen ing antarane dheweke.[1] Umumé percaya yèn akun Adam babagan kélangan Sweyn ing tangané Eric lan Olof sacara parsial lan bisa disalahkètasi; Pernikahan karo ibu Olof sajatiné wis nutup posisi presiden Sweyn.[2]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b Snorre Sturluson, Nordiska kungasagor. Vol. I. Stockholm: Fabel, 1991, pp.. 180, 283, 289.
  2. Maja Hagerman, Spåren av kungens män. Stockholm: Rabén Prisma, 1996.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Olof Skötkonung
Lair: c. 980 Tilar donya: 1022
Gelar kabangsawanan
Kang sadurungé
Erik Segersäll
King of Sweden
c. 995–1022
Kang sawisé
Anund Jacob