Naraguna:Meursault2004/Wikipedia Jawa. Over de Javaanse taal

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Het Javaans is een Austronesische taal, behorende tot de Soendase tak van de West Maleis-Polynesische subsubfamilie. Deze is op zijn beurt een tak van de Maleis-Polynesische subfamilie van de Austronesische superfamilie. Nauw verwante talen zijn het Maleis, het Soendanees, het Madoerees en het Balinees. Verder is het Javaans ook nog steeds nauw verwant aan andere Sumatraanse en Borneose talen en het Malagasy van Madagascar.

In Indonesië wordt het Javaans voornamelijk in de provincies Banten, West Java, Midden Java, Jogjakarta, Oost Java en Lampung gesproken. Het Javaans wordt ook veel gesproken in de hoofdstad Jakarta.

Het Javaans is een Austronesische taal die al zeer vroeg geattesteerd is. In verschillende fasen van ontwikkeling is het één van de klassieke talen van Zuidoost-Azië en kan aldus ook beschouwd worden als een van de klassieke talen van de wereld.

Geschiedenis[besut | besut sumber]

Deskundigen delen de ontwikkeling van het Javaans in vier verschillende fasen:

Oud-JavaansVanaf de 9e eeuw
Middel-JavaansVanaf de 13e eeuw
Nieuw-JavaansVanaf de 16e eeuw
(Soms) Modern JavaansVanaf de 20e eeuw

Het oudst geschreven Javaans is de zogenoemde Inscriptie van Soekaboemi. Deze inscriptie werd gevonden in Oost Java bij Kediri begin 20ste eeuw. Deze inscriptie is gedateerd op 25 maart 804 AD. Ofschoon veel manuscript (codex)|handschriften met oude teksten verspreid door heel Java gevonden zijn, is het toch voornamelijk te danken geweest aan de Bali (Indonesië)|Balinezen dat een zeer groot corpus aan oudere literatuur bewaard is gebleven. Het Javaans is hierdoor de Austronesische taal met de rijkste literatuur. Het Javaans wordt geschreven met het Javaanse schrift, een nazaat van het Indiase Brahmi schrift (en ook wel bekend als Aksara Jawa, of HaNaCaRaKa, naar de eerste vijf letters), het Arabisch-Javaanse schrift, het Arabisch schrift dat aangepast is aan het Javaans, ook wel het pégon genoemd en natuurlijk met het Latijnse schrift.

Positie van het Javaans[besut | besut sumber]

Hoewel het Javaans nergens een officiële taal is, is het toch wel de Austronesische taal met het grootste aantal sprekers. Men vermoedt dat minstens 80 miljoen mensen deze taal verstaan. Verder is tenminste 45% van de Indonesische bevolking van Javaanse afkomst. Alle presidenten die Indonesië ooit gehad heeft, er zijn er vijf, zijn van Javaanse afkomst. Hoewel in het geval van Habibie deze een beetje twijfelachtig is. Hij beweert echter dat zijn moeder een Javaanse was. Gezien de positie van het Javaans, is het daarom niet verwonderlijk dat deze taal een grote invloed uitoefent op het Indonesisch (Bahasa Indonesia), de officiële taal van Indonesië.

Terug naar:[besut | besut sumber]