Mudarabah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Mudarabah miturut ngèlmu fikih, mudarabah utawa qirad ya iku pawèwèhing modhal saka kang duwé modhal marang wong kang bakal ngedolaké modhal kanthi paugeran yèn untung rugi dipikul bareng - bareng gegayutan kaliyan perjanjèn wong sakloron ing wanci akad. Modal ing sajeroning qirad bisa wujud dhuwit, klambi, motor, mobil, lan modhal kanthi wujud sanès.[1] Hukum mudarabah iku diéntuki (mubah), uga dikongkon déning syarak amarga ing sajeroning ana unsur tulung tinulung babagan kang apik.

Paugeran Mudarabah[besut | besut sumber]

Antarane Muqrid lan muqtarid kudu ana kesepakatan babagan modhal
  • Muqrid (kang duwé modhal) lan muqtarid (kang nglakokaké modal) kudu padha dhiwasané, duwé akal séhat, lan jujur.
  • Dhuwit utawa barang kang didadékaké modhal kuduné cetha jumlahé lan tunai.
  • Jinisé usada lan panggonané apiké disarujuki bareng - bareng, nanging aja ngaboti salah sawijiné.
  • Gedhé untungé kanggo muqrid lan muqtarid kudu padha karo perjanjèn ing wiwitan akad.
  • Muqtarid kudu jujur lan ora olèh nggunakaké modhal kanggo kepentingané dhéwé lan wong liya tanpa ijin saka muqrid.

Paedah Mudarabah[besut | besut sumber]

  • Mujudaké paseduluran mligi antarané wong sugih (kang duwé modhal) lan wong mlarat (kang nglakokaké modhal).
  • Ngurangi utawa ngilangi wong nganggur.
  • Mènèhi pitulungan kanggo para wong mlarat bèn bisa urip mandhiri.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. [Pendidikan Agama Islam SMA Kelas XI, Erlangga, 2007, kaca 63. Kerja Sama Ékonomi dalam Islam]