Momèntum

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa

Jroning èlmu fisika, momèntum iku besaran sing magepokan karo kacepetan lan massa sawijining barang.[1]

Momèntum jroning mékanika klasik[besut | besut sumber]

Ing mékanika klasik, momèntum (dilambangaké P) didhéfinisi minangka asil ping-pingan antarané massa karo kacepatan, saéngga ngasilaké vektor.[2]

Momèntum sawijining barang (P) sing nduwèni massa m lan obah kanthi kacepetan v didhéfinisi minangka [2]::

[2]

Massa arupa besaran skalar, déné kacepetan arupa besaran vektor.[2] Asil ping-pingan antara besaran skalar karo besaran vektor bakal ngasilaké besaran vektor.[2] Dadi, momèntum iku arupa besaran vektor.[2]

Hukum Kekekalan Momèntum[besut | besut sumber]

Padha karo ènèrgi, jroning kondhisi tinamtu, momèntum sawijining sistem bakal kekal (abadi) utawa ora owah.[2] Kanggo njlèntrèhaké bab iki dipigunakaké konsép Pusat Massa.[2] Umpamané yèn ana sawijining sistem sing dumadi saka sawetara barang kanthi massa obah kanthi kacepetan saben barang Gagal nglakoni parse (MathML yèn bisa (pracoban): Invalid response ("Math extension cannot connect to Restbase.") from server "/mathoid/local/v1/":): {\displaystyle \mathbf{v_1}, \mathbf{v_2}, \mathbf{.....}.} , mula kacepetan pusat massa sistem kasebut ya iku[2] :

Gagal nglakoni parse (MathML yèn bisa (pracoban): Invalid response ("Math extension cannot connect to Restbase.") from server "/mathoid/local/v1/":): {\displaystyle \mathbf{v_{cm}} = { \displaystyle\sum m_i \mathbf{v}_i \over \displaystyle\sum m_i }.} [2]

Lan yèn sistem kasebut obah kanthi dicepetaké kanthi percepatan saben barang , mula percepatan pusat massa sistem kasebut ya iku [2]:

Gagal nglakoni parse (MathML yèn bisa (pracoban): Invalid response ("Math extension cannot connect to Restbase.") from server "/mathoid/local/v1/":): {\displaystyle \mathbf{a_{cm}} = { \displaystyle\sum m_i \mathbf{a}_i \over \displaystyle\sum m_i }.} [2]

Saiki yèn barang-barang kasebut diwènèhi gaya , mula saben barang kasebut nduwèni percepatan[2] :

Gagal nglakoni parse (Conversion error. Server ("https://jv.wikipedia.org/api/rest_") reported: "Cannot get mml. Server problem."): {\displaystyle \mathbf {a_{i}} ={\mathbf {F_{i}} \over m_{i}}.} [2]

Saéngg percepatan pusat massa sistem bisa dinyatakaké minangka[2] :

[2]

Notasi Gagal nglakoni parse (MathML yèn bisa (pracoban): Invalid response ("Math extension cannot connect to Restbase.") from server "/mathoid/local/v1/":): {\displaystyle \displaystyle\sum \mathbf{F}_i.} minangka notasi sing nyatakaké résultan gaya sing ana ing sistem kasebut.[2] Yèn résultan gaya sing ana ing sistem ajiné nul (Gagal nglakoni parse (MathML yèn bisa (pracoban): Invalid response ("Math extension cannot connect to Restbase.") from server "/mathoid/local/v1/":): {\displaystyle \displaystyle\sum \mathbf{F}_i = 0} ), mula sistem kasebut ora dicepetaké (Gagal nglakoni parse (MathML yèn bisa (pracoban): Invalid response ("Math extension cannot connect to Restbase.") from server "/mathoid/local/v1/":): {\displaystyle \displaystyle\sum \mathbf{a}_i = 0} ).[2] Yèn sistem ora dicepetaké, tegesé sistem kasebut kacepetan pusat massa sistem konstan (). Dadi bisa disimpulaké yèn [2]:

Gagal nglakoni parse (Conversion error. Server ("https://jv.wikipedia.org/api/rest_") reported: "Cannot get mml. Server problem."): {\displaystyle \displaystyle \sum m_{i}\mathbf {v} _{i}=constant.} [2]

Notasi ing dhuwur minangka notasi saka hukum kakekalan momėntum.[2] Dadi total momėntum sawijining sistem tansah kekal mung yèn résultan gaya sing ana ing sistem kaebut ajinė nul.[2]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ (id)www.scribd.com
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v (id)abba.vlsm.org
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Momèntum&oldid=1029266"