Momèntum

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Jroning èlmu fisika, momèntum iku sawijining besaran sing magepokan karo kacepetan lan massa sawijining barang.[1]

Momèntum jroning mékanika klasik[sunting | sunting sumber]

Ing mékanika klasik, momèntum (dilambangaké P) didhéfinisi minangka asil ping-pingan antarané massa karo kacepatan, saéngga ngasilaké vektor.[2]

Momèntum sawijining barang (P) sing nduwèni massa m lan obah kanthi kacepetan v didhéfinisi minangka [2]::

\mathbf{P}= m \mathbf{v}\,\![2]

Massa arupa besaran skalar, déné kacepetan arupa besaran vektor.[2] Asil ping-pingan antara besaran skalar karo besaran vektor bakal ngasilaké besaran vektor.[2] Dadi, momèntum iku arupa besaran vektor.[2]

Hukum Kekekalan Momèntum[sunting | sunting sumber]

Padha karo ènèrgi, jroning kondhisi tinamtu, momèntum sawijining sistem bakal kekal (abadi) utawa ora owah.[2]Kanggo njlèntrèhaké bab iki dipigunakaké konsép Pusat Massa.[2] Umpamané yèn ana sawijining sistem sing dumadi saka sawetara barang kanthi massa \mathbf{m_1}, \mathbf{m_2}, \mathbf{.....}. obah kanthi kacepetan saben barang \mathbf{v_1}, \mathbf{v_2}, \mathbf{.....}., mula kacepetan pusat massa sistem kasebut ya iku[2] :

\mathbf{v_{cm}} = { \displaystyle\sum m_i \mathbf{v}_i \over \displaystyle\sum m_i }.[2]

Lan yèn sistem kasebut obah kanthi dicepetaké kanthi percepatan saben barang \mathbf{a_1}, \mathbf{a_2}, \mathbf{.....}., mula percepatan pusat massa sistem kasebut ya iku [2]:

\mathbf{a_{cm}} = { \displaystyle\sum m_i \mathbf{a}_i \over \displaystyle\sum m_i }.[2]

Saiki yèn barang-barang kasebut diwènèhi gaya \mathbf{F_1}, \mathbf{F_2}, \mathbf{.....}., mula saben barang kasebut nduwèni percepatan[2] :

\mathbf{a_{i}} = { \mathbf{F_i} \over m_i }.[2]

Saéngg percepatan pusat massa sistem bisa dinyatakaké minangka[2] :

\mathbf{a_{cm}} = { \displaystyle\sum \mathbf{F}_i \over \displaystyle\sum m_i }.[2]

Notasi \displaystyle\sum \mathbf{F}_i. minangka notasi sing nyatakaké résultan gaya sing ana ing sistem kasebut.[2] Yèn résultan gaya sing ana ing sistem ajiné nul (\displaystyle\sum \mathbf{F}_i = 0), mula sistem kasebut ora dicepetaké (\displaystyle\sum \mathbf{a}_i = 0).[2] Yèn sistem ora dicepetaké, tegesé sistem kasebut kacepetan pusat massa sistem konstan (\mathbf{v_{cm}} = constant). Dadi bisa disimpulaké yèn [2]:

\displaystyle\sum m_i \mathbf{v}_i = constant.[2]

Notasi ing dhuwur minangka notasi saka hukum kakekalan momėntum.[2] Dadi total momėntum sawijining sistem tansah kekal mung yèn résultan gaya sing ana ing sistem kaebut ajinė nul.[2]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id)www.scribd.com
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v (id)abba.vlsm.org


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Momèntum&oldid=830560"