Momèntum

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Sajeroning èlmu fisika, momèntum iku besaran sing magepokan karo kacepetan lan massa sawijining barang.[1]

Momèntum sajeroning mékanika klasik[besut | besut sumber]

Ing mékanika klasik, momèntum (dilambangaké P) didhéfinisi minangka asil ping-pingan antarané massa karo kacepatan, saéngga ngasilaké vektor.[2]

Momèntum sawijining barang (P) sing duwé massa m lan obah kanthi kacepetan v didhéfinisi minangka [2]::

[2]

Massa arupa besaran skalar, déné kacepetan arupa besaran vektor.[2] Asil ping-pingan antara besaran skalar karo besaran vektor bakal ngasilaké besaran vektor.[2] Dadi, momèntum iku arupa besaran vektor.[2]

Hukum Kekekalan Momèntum[besut | besut sumber]

Padha karo ènèrgi, sajeroning kondhisi tinamtu, momèntum sawijining sistem bakal kekal (abadi) utawa ora owah.[2] Kanggo njlèntrèhaké bab iki dipigunakaké konsép Pusat Massa.[2] Umpamané yèn ana sawijining sistem sing dumadi saka sawetara barang kanthi massa obah kanthi kacepetan saben barang , mula kacepetan pusat massa sistem mau ya iku[2]:

[2]

Lan yèn sistem mau obah kanthi dicepetaké kanthi percepatan saben barang , mula percepatan pusat massa sistem mau ya iku [2]:

[2]

Saiki yèn barang-barang mau diwènèhi gaya , mula saben barang mau duwé percepatan[2]:

[2]

Saéngg percepatan pusat massa sistem bisa dinyatakaké minangka[2]:

[2]

Notasi minangka notasi sing nyatakaké résultan gaya sing ana ing sistem mau.[2] Yèn résultan gaya sing ana ing sistem ajiné nul (), mula sistem mau ora dicepetaké ().[2] Yèn sistem ora dicepetaké, tegesé sistem mau kacepetan pusat massa sistem konstan (). Dadi bisa disimpulaké yèn [2]:

[2]

Notasi ing dhuwur minangka notasi saka hukum kakekalan momėntum.[2] Dadi total momėntum sawijining sistem tansah kekal mung yèn résultan gaya sing ana ing sistem kaebut ajinė nul.[2]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]