Midodareni

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Midodareni utawa midodaren ya iku saka tembung widadari. Malem midodareni ya iku malem para widadari mudhun saka suwarga. Ana ing malem midodareni iku ana pangarepan supaya calon penganten putri ayu kaya widadari. Ing malem midodareni calon pengantin putri ana ing jero kamar pengantin. Ora éntuk ana sing nemoni penganten putri ana ing kamar kajaba tamu lan sadulur wadon.[1]

Prosesi Malem Midodareni[besut | besut sumber]

Ing malem midodareni ana urutan prosesiné, ya iku:

  1. Jonggolan utawa nyantri ya iku penganten putra teka menyang omahé calon mertua. 'Njonggol' duwé teges ngetoke awak, ya iku duwé tujuan kanggo nunjukaké manawa penganten putra séhat lan slamet uga wis mantep arep nikahi putriné.
  2. Tantingan ya iku nakokaké marang pengantin putri babagan kemantepan atiné kang arep nikah.
  3. Catur Wedha ya iku wejangan saka bapak mertua kanggo penganten putra. Catur wedha iki isiné papat pedoman urip, supaya kanggo sangu penganten anggoné omah-omah.
  4. Wilujeng Majemukan ya iku silaturahmi kulawarga penganten putra uga penganten putri. Iki duwé makna kulawarga wis mantep anggonené besanan. Banjur ibu penganten putri awèh angsul-angsul kang wujudé panganan.[2]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]