Mesolitikum

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Salah sawijining peninggalan zaman mesolitik arupa Abris sous roche.

Mesolitikum (Basa Yunani: mesos "tengah", lithos watu) atau "Zaman Batu Pertengahan" ya iku sawijinig periode ing perkembangan teknologi manungsa, antarane Paleolitik utawa Zaman batu Tua lan Neolitikum utawa Zaman batu Muda.[1] Istilah iki dikenalake déning John Lubbock ing makalahe "Jaman Prasejarah" (basa Inggris: Pre-historic Times) kang diterbike taun 1865.[1] Nanging istilah iki ora patiya digunakake nganti V. Gordon Childe mopulerake ing bukune The Dawn of Europe (1947).[1]

Nalika Jaman masolitikum ing Indonésia, mangsa uripe kaya jaman paleolitikum uaiku ngajak lan nyekel iwak, nanging manungsa ing mangsa iku uga mulai duwé papan panggonan rada tetep la cocok tanam sacara prasaja.[2] Papan panggonan kang dipilih umume ing pinggir pasisir (kjokkenmoddinger) lan guwa-guwa (abris sous roche) mula ing panggona mau akeh ditemokake berkas-berkas kabudayan manungsa ing jaman iku.[2]

Kjokkenmoddinger ya iku larahan pawon saka jaman mesolitikum kang ditemokake ing pasisir wetan Pulo Sumatra.[3] Kedadeyan iki ditliti déning Dr. P. V. van Stein Callenfels taun 1925 lan panaliten kang dianakake, panguripan manungsa wektu iku tergantung karo asil anggone golek siput lan kerang amarga tinemu larahan kewan loro mau kang duwure ngancik 7 meter.[3]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c Linder, F., 1997. Social differentiering i mesolitiska jägar-samlarsamhällen. Institutionen för arkéologi och antik historia, Uppsala universitet. Uppsala.
  2. ^ a b (Inggris)Susan G. Keates, Juliette Pasveer (2004). Modern Quaternary Research in Southeast Asia, Volume 17: Quaternary Research In Indonésia. Taylor & Francis. ISBN 978-90-5809-674-6.
  3. ^ a b Soekmono R. (1973). Pengantar Sejarah Kebudayaan Indonésia I. Yogyakarta: Kanisius. ISBN 978-979-413-174-9.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Mesolitikum&oldid=1048786"