Magazèn

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Magazen box SIG 550 yang transparan.

Magazen ya iku piranti kanggo nyimpen lan ngisi amunisi kang gabung utawa dipasang ing senjata api. Magazen asalé saka basa Arab, yaitu "makahazin", kang artiné gudang (lihat: en:Magazine (artillery)).Magazen bisa terintegrasi karo salah sijine senjata api (fixed) utawa bisa dicopot (dettachable). Fungsi saka magazen ya iku nyurong peluru ing jero magazen mlebu ing njero senjata api kanthi otomatis utawa kanthi manual, tergantung karo jinis senjata api. Magazen kerep dipodokaké salah sijine klip, ananging klip iki sebenarné ora padha karo magazen [1]. Amunisi sabuk/rantai kang digunakaké déning senapan mesin ora arupa magazen, amarga cara kerjané ora njupuk amunisi saka kontainer katutup kaya magazen [2].

Jinis-jinis magazen[besut | besut sumber]

Magazen ing senapan SKS ya iku magazen box internal.
Magazen drum kang dipasang ing RPK.

Box[besut | besut sumber]

Magazen box ya iku magazen paling populer kanggo pistol lan senapan modern. Peluru ing njero magazen iki ditumpuk sajeroning salah sijiné kolom paralel. Peluru iki banjur disurung minduwur kanti menggunakaké pegas. Magazen box bisa nggabung ing jero senjata api (internal utawa fixed), utawa dipisah (eksternal utawa dettachable).

  • Magazen box internal nggabung karo senjata lan angèl kanggo dibongkar. Magazen kaya iki kerep ditemukaké ing senapan sadurungé Perang Dunia II, lan senapan mbeburu modern. Magazen iki racaké diisi kanti menggunakaké klip, kang bisa ngisi peluru akèh sisan.
  • Magazen box eksternal ya iku magazen kang mèandiri, lan diisi utawa dikosongaké nalika pas dicopot saka senjata api. Nalika peluru ing njero magazen iki enétèk, magazen iki bisa dicopot lan diganti karo magazen kang wis diisi kebek. Iki nyepetaké pengisian senjata api. Lan ing situasi katentu, rong magazen box bisa diselotip lan ditempelké dadi siji kanggo nyepetaké pengisian peluru, nanging magazen senapan modern G36 lan SIG 550 duwé piranti mirunggan kanggo nèmpèlaké rong magazen.

Gasket[besut | besut sumber]

Formasi liya saka magazen box, kadang-kadang mengacu ing papat kolom magazen kang bisa nampung luwih akèh amunisi kanti mempertahankan dawa magezen sanajan luwih amba. Magazen jinis Gasket iki bisa ditemoni ing senjata Suomi KP/-31, Hafdasa C-4 lan ing jinis senjata AK kaliber 5.45x39 mm derivatif [3].

Drum[besut | besut sumber]

Magazen drum digunakaké déning pira-pira senapan mesin, senapan submesin, lan shotgun. Magazen iki bentuké silinder, lan tetep nyurong peluru kanti nggunakaké per utawa piranti sejinisé. Magazen drum bisa nyimpan luwih akèh peluru saka magazen box, ananging bobot lan mekanismené bisa nakibataké masalah kehandalan.

Helix[besut | besut sumber]

Magazen helix arupa pengembangan saka magazen drum, kang nggawé peluru mèloni salah sijiné alur spiral. Mekanisme iki nggawé bisa nyimpen amunisi kanti jumlah kang akèh banget, kanti ukutan magazen kang relatif cilik. Senjata api kang nggunakaké magazen iki kayat senapan submesin Calico 960 dan Bizon.

Panci[besut | besut sumber]

Magazen panci kerep dipadakaké karo magazen drum, bedané ya iku yèn magazen iki nyimpan peluru kanti pusat putaran kang luwih berbeda karo magazen drum, serta magazen iki racaké manggon ing bagiyan nduwur senapan. Magazen jinis iki digunakaké ing senapan submesin American 180, Lewis Gun, lan senapan mesin ringan Degtyarev.

Cathetan sikil[besut | besut sumber]