Kulawarga Basa Ryukyu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Traffic safety slogan signs in Kin, Okinawa, written in Japanese (center) and Okinawan (left and right).

Basa Ryukyuan 琉球語派 Ryūkyū-goha, uga karan 琉球諸語 Ryūkyū-shogo utawa しまくとぅば Shima kutuba "Basa-basa Kapulauan") ya iku basa-basa asli KapuloanRyukyu, bagian paling kidul kapuloanJepang. Basa-basa Ryukyu lan Basa Jepang kalebu ing kaluwarga basa Japonik. Walaupun basa iki kadang-kadang dianggep salah sawijining dhialèk Basa Jepang, tetembungan ing basa iki ra ana sangkutpaute blas karo Basa Jepang, bahkan antara siji basa Ryukyuan karo liyané duweni tetembungan kang béda, walaupun tegesé sami. Jumlah panutur basa-basa iki ora dingerteni, nanging amargi samsaya akehe wong nganggo Basa Jepang Standar (dhialèk Tokyo) lan dhialèk-dhialèk kayata Basa Jepang Okinawa, basa-basa iki terancam; UNESCO ngelompokake patang basa sing "terancam",[1][2][3][4] lan loro basa sing "paling terancam punah".[5][6]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Informasi tambahan saka perpustakaan Basa Ryukyu

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "UNESCO Atlas of the World's Languages in danger". Unesco.org. Dijupuk 2014-03-16. 
  2. "UNESCO Atlas of the World's Languages in danger". Unesco.org. Dijupuk 2014-03-16. 
  3. "UNESCO Atlas of the World's Languages in danger". Unesco.org. Dijupuk 2014-03-16. 
  4. "UNESCO Atlas of the World's Languages in danger". Unesco.org. Dijupuk 2014-03-16. 
  5. "UNESCO Atlas of the World's Languages in danger". Unesco.org. Dijupuk 2014-03-16. 
  6. "UNESCO Atlas of the World's Languages in danger". Unesco.org. Dijupuk 2014-03-16.