Koning Willem III School te Batavia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Koning Willem III School te Batavia disingkat KM III School ing palafalan basa Belanda dadi Kawedri yaiku pendidikan menengah umum ingkang kapisan didegakepemerintah Hindia Belanda ing Batavia tanggal 15 September 1860. Jeneng sekolah iki dipêthik saka nama raja Belanda waktu iku, yaiku Koning (raja) Willem III. Sekolah KW III. Sekolah KW III ana ing lokasi sing saiki dadi Perpustakaan Nasional Indonesia ing Jalan Salemba Raya 28A, Jakarta Pusat. Didelok soko kepemilikane, sekolah iki mlebu kategori Gouvernements HBS utowo Openbare HBS artine HBS diselenggarakake lan diduweni pemerintah lan nduweni status sekolah negeri. Direktur (kepala sekolah) KW III School kapisan yaiku Dr. S. A. Naber.

Sejarah[besut | besut sumber]

Dhedhasar Besluit Gouverneur Generaal 5 Juni 1859 Nomor 11, Mr. A. Prins diangkat dadi Ketua Kehormatan Collegie van Curatoren van het Gymnasium Willem III; kinarya Kurator yaiku T. Ament, Dr. P. Bleeker, G. F. de Bruijn Kops, J. W. C. Diepenheim, Jhr. Mr. F. Junius van Hemert, C. F. W. Wiggers van Kerchem, Mr. T. H. der Kinderen, Mr. W. Rappard, G. Suermondt, G. H. Uhlenbeck, F. van Vollenhoven, N. H. Whitton. Ing taun kang padha Pemerintah uwis nyetujui karo usulan Kommissie van Curatoren voor het Gymnasium Willem III (komisi kurator kanggo Gymnasium Willem III) tuku omah almarhum Pierre Jean Baptiste de Perez kanggo panggonan sekolah iku. Bangunan ini sumeleh ing daerah Ommelanden, Batavia.

Ing tanggal 13 September 1860 dianakake ujian masuk kang hasile maremake, 37 uwong lulus saka 45 calon siswa.

Ing tanggal 15 September 1860 Gymnasium Willem III dibukak kanggo masa studi telung taun.

Ing dino Selasa, 27 November 1860 dianakake Upacara Peletakan Batu Pertama Gedung Utama Gymnasium Willem III oleh Gouverneur Generaal.

Dhedhasar Besluit Gouverneur Generaal 21 Agustus 1867 Nomor 1, Gmnasium Willem III dibagi dadi rong bagian:

  • Bagian A: Hoogere Burgerschool (HBS) kanggo masa studi 5 taun kang dikarepake sawise lulus pendidikan bisa lanjut menyang perguruan tinggi.
  • Bagian B: masa sinau sasuwene 3 taun, sawise lulus saka pendidikan iki dikarepake supaya siswa biso lanjut menyang pendidikan lanjutan perwira, pegawai negeri, utowo pendidikan perdagangan lan kerajinan ing Delft, Belanda.

Sanajan ditingkatake dadi HBS 5 taunanangin sebutan Gymnasium Willem III tetep digunakake nganti taun 1900an dadi Koning Willem III School.

Nalika Jepang mlebu Indonesia taun 1942, sekolah iki ditutup. Bagunan digunakake kanggo Pertahanan Sipil Belanda. Sawise Belanda nyerah, Jepang sing nggunakake. Samono uga, wektu sekutu ngalahake Jepang, gedung iki dienggo karu tentara sekutu. Tahun 1949,sawise Belanda