Komponen abiotik

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Komponèn Sosial Abiotik

Abiotik utawi komponèn tak hidup ya iku komponèn fisik lan kimia sing merupa medium utawi substrat nggene berlangsung panguripan, utawi lingkungan nggene hidup.[1] Sebagian gedhé komponèn abiotik bervariasi dalam ruwang lan waktu.[2] Komponèn abiotik bisa berupa bahan organik, senyawa anorganik, lan faktor sing memengaruhi menytribusi organisme, ya iku[3]:

  1. Suhu. Prosès biologi mempengaruhi suhu. mamalia lan unggas membutuh ènergi kanggo meregulasi témperatur sajeroning awak.
  2. Banyu. Ana orane banyu memengaruhi menytribusi organisme. Organisme ing ara-ara beradaptasi karo anané banyu ing ara-ara.
  3. Uyah. Konsentrasi uyah memengaruhi kesetimbangan banyu ing organisme lumantar osmosis. Ming piro organisme estrial beradaptasi karo lingkungan karo kandhutan uyah kang dhuwur.
  4. Sunar srengéngé. Intensitas lan kualitas cahya memengaruhi prosès fotosintesis. banyu bisa nyerap cahya mula ing lingkungan banyu, fotosintesis kadadéan ing kiwa-tengené lumah sing jangkau cahya srengéngé. ing ara-ara, intensitas cahya sing gedhé nggawekake peningkatan suhu mula kéwan lan tumbuhan tekan.
  5. Lemah lan watu. Ming piro karakteristik tanah sing meliputi struktur fisik, ph, lan komposisi mineral membatasi penyebaran organisme berdasar padha kandhutan sumber makanan ing tanah.
  6. Iklim. Iklim ya iku kondisi cuaca dalam jangka waktu suwé dalam suatu area. iklim makro meliputi iklim global, regional lan lokal. Iklim mikro meliputi iklim dalam suatu laladan sing menghuni komunitas tentu.

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. Abiotic Components from the Department of Biodiversity and Conservation Biology, University of the Western Cape (Republic of South Africa)
  2. C.Michael Hogan. 2010. Abiotic factor. Encyclopedia of Earth. eds Emily Monosson and C. Cleveland. National Council for Science and the Environment. Washington DC
  3. Campbell NA, Reece JB. 2009. Biology. USA: Pearson Benjamin Cummings. Page. 415-419.