Kleca/Klego

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Kleca utawa Klego uga diarani culiket, miturut penelitian K. Heyne ing buku Tumbuhan Berguna Indonesia I-IV (Badan Penelitian dan Pengembangan Kehutanan Departemen Kehutanan, 1987), jeneng latine Dyospyros embryopteris. Nanging, ing informasi liyané jeneng latiné Diospyros malabarica.

Wit kleca utawa klego wis kalebu wit kang langka. Dhuwuré nganti 20-25 m karo gemangé 30-40 m. Ing jaman dhisik, wit kleco tuwuh ning dhataran cekak kurang saka 400 mdpl. Kayuné tau digawé, nanging kualitasé kurang apik. Wit kleca utawa klego wujudé isih ana ing Désa Randukuning, Kecamatan Pati, Kutha Pati.

Wit kleca utawa klego utawa culiket ing Desa Randukuning iki bagian njabané wis kebungkus oyot wit-witan liyané, kayata wringin lan kenari, nanging nganti saiki isih tetep woh. Wohé minangka amba endhog pitik Jawa warna kuning tuwa campur orèn. Informasi sabanjuré gegayutan tuwuhan iki winates banget.[1]

Arané désa[besut | besut sumber]

Désa-désa ing Jawa Wétan/Jawa Tengah/DIY kang nganggo jeneng kleca utawa klego gawe jeng desa[1] :

No Desa/Kalurahan Kacamatan Kabupaten/Kutha
1 Kleco Bendo Magetan
2 Klecorejo Mejayan Madiun
3 Klecoregonang Winong Pati
4 Klego Klego Boyolali
5 Klego Pekalongan TImur Pekalongan


Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b Santosa, Iman Budhi (2017). Suta Naya Dhahap Waru. Yogyakara: Interlude. k. 240. ISBN 978-602-6250-45-1 Priksa gandra |isbn= (pitulung).