Kleca/Klego

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Kleca/Klego. Wit kleca utawa klego utawa uga di arani culiket, miturut penelitian K. Heyne ning buku Tumbuhan Berguna Indonesia I-IV (Badan Penelitian dan Pengembangan Kehutanan Departemen Kehutanan, 1987), jeneng latine Dyospyros embryopteris. Nanging, ning informasi liyane jeneng latine Diospyros malabarica.

Wit kleca utawa klego wis kalebu wit langka. Dhuwure nganti 20 - 25 m karo gemange 30 - 40 m. Ning jaman dhisik, wit kleco tuwuh ning dhataran cekak kurang saka 400 mdpl. Konon, kayune tau di gawe nanging kualitas e kurang apik. Wit kleca utawa klego wujud e isih iso disakseni ing Desa Randukuning, Kecamatan Pati, Kota Pati (2016).

Sing menarik, wit kleca utawa klego utawa culiket ing Desa Randukuning iki (2016) bagian njobone wis kebungkus oyot wit-witan liyan, kaya conto beringin lan kenari, nanging nganti saiki isih tetep woh. Woh e minangka amba endhog pitik Jawa warna kuning tuwo campur orange. Informasi sabanjure gegayutan tuwuhan iki winates banget.[1]

Aranè désa[besut | besut sumber]

Desa-desa ing Jawa Wetan/Jawa Tengah/DIY sing nganggo jeneng kleca utawa klego gawe jeng desa[1] :

No Desa/Kalurahan Kacamatan Kabupaten/Kutha
1 Kleco Bendo Magetan
2 Klecorejo Mejayan Madiun
3 Klecoregonang Winong Pati
4 Klego Klego Boyolali
5 Klego Pekalongan TImur Pekalongan


Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b Santosa, Iman Budhi (2017). Suta Naya Dhahap Waru. Yogyakara: Interlude. k. 240. ISBN 978-602-6250-45-1 Priksa gandra |isbn= (pitulung).