Kamar Amber

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kamar Amber kang asli, 1931
Kamar Amber ing astana Catherine, 1917
Kamar Amber sawisé didandani, 2003

Kamar Amber (Ing basa Rusia: Янтарная комната, tr. Yantarnaya Komnata, Jerman: Bernsteinzimmer, Polandia: Bursztynowa komnata) ya iku sawijiné kamar kang dibangun manéh lan dipajang panél kuning kang luwih apik manéh dilapisi emas uga kaca. Kamar Amber mapan ana ing astana Catherine Tsarkoye Selo cedhak Saint Petersbug. Kamar iki diadeke abad kaping 18 mapan ing Prussia, kamar Amber kang asli wis rusak lan sirna nalika Prang Donya II. Sadurungé kalah, mula dianggep "Keajaiban Donya kaping Wolu". Mula, kamar Amber iki dibangun manéh ing astana Catherine antara taun 1979 nganti 2003. Kamar Amber ing taun 1701 arep dibangun ana ing astana Charlottenburg, ing Berlin, Prussia, nanging pungkasané dipasang ing Istana Kota Bérlin. Kang ngerancang kamar Amber ya iku saka Jérman arané Andreas Schlüter lan saka Dénmark arané Gottfried Wolfram. Schlüter lan Wolfram nyambut gawé ing kamar Amber nganti taun 1707, banjur dilanjutaké déning master Gottfried Turau lan Ernst Schacht saka Danzig (Gdańsk). Kamar Amber tetep ing Berlin nganti taun 1716, nalika diwenehaké dening Prusia, Frederick William I marang sekutu wektu iku ya iku Tsar Peter kang Agung saka kekaisaran Rusia. Kamar kasebut dirénovasi, diambaké nganti luwih saka 55 meter persegi lan luwih saa 6 ton amber. Kamar Amber dijarah nalika Prang Donya II déning Angkatan Dharat saka Nazi Jerman Lor lan digawa menyang Königsberg kanggo didandani manéh lan arep dipameraké. Nanging, nganti saiki urung ketemu panggoné. Ing taun 1979, upaya ditindakaké kanggo ngrampungaké Kamar Amber ing Tsarskoye Selo. Ing taun 2003, sawisé pakaryan tukang-tukang Rusia lan sumbangan saka Jerman, Kamar Amber kang dibangun manéh lan diresmikaké ing astana Catherine.[1]

Sajarah[besut | besut sumber]

Ing taun 1701 Kamar Amber dibangun manéh kanthi tujuwan dipasang ing astana Charlottenburg, papan panggonan Frederick, Raja pisanan ing Prusia, iki marga panjaluk garwa nomer loro, Sophie Charlotte. Konsep lan desain kamar kasebut digawé déning Andreas Schlüter.[2] Banjur dibacutaké Gottfried Wolfram, pengrajin kang wis prigel banget saka Denmark, kanthi pitulung Ernst Schacht lan Gottfried Turau saka Danzig.[3] Sanajan wiwitané dipasang ing Kraton Charlottenburg, kanggo instalasi ing astana kutha Bérlin lan ana ing kana nganti suwi.[4] Peter, "'the Great of Russia " kesengsem banget nalika mara ing taun 1716. Banjur, putrané King Frederick I, Frederick William I banjur masrahaké marang Peter minangka hadiah, kang nggaweé aliansi Rusia-Prusia nglawan Swédhia.[2] Desain kamar Amber asli Berlin digawé maneh ing Rusia kanthi pakaryan déning para pengrajin Jerman lan Rusia. Putri Peter Empress Elisabeth kang mutusaké bandha amber kudu dipasang ing astana Catherine, ing kulawarga Rusia biasané nganaaké panemu. Sawisé pirang-pirang rénovasi abad 18. Ruangan kasebut diambaké nagnti luwih saka 55 meter persegi (590 sq ft) lan ngemot luwih saka 6 ton (13,000 lb) ambar. Kamar Amber dibangun udakara sepuluh taun kanggo mbangun.[2]

Ora suwé sawisé serangan Jerman Uni Soviet ing Prang Donya II, para kurator kang tanggung jawab ngilangaké eni ing Leningrad nyoba mbongkar lan arep mindah kamar Amber. Nanging, sajroné pirang-pirang taun, mula dadi garing lan angel. Mula, ora mungkin mindhah kamar Amber tanpa ngrusak[2]. Kamar Amber didhelikaké ing mburi pajangan biasa, kanggo upaya njaga pasukan Jerman supaya ora bisa nyekel, nanging upaya ndhelikaké seni kondhang kasebut ora asil.[3]

Nalika ana Paméran ing astana Königsberg, awit saka préntah Hitler tanggal 21 lan 24 Januari 1945 kanggo nampilaké jarahan saka Königsberg.[5] Nanging, sadurunge Kamar Amber bisa dipindhah, Erich Koch, kang dadi administrasi sipil ing Königsberg sajrone wulan-bulan pungkasan prang, nilar jawatan kasebut lan mlayu saka kutha kasebut, ninggalaké Umum Otto Lasch kang mrentah.[6]

Rékontruksi[besut | besut sumber]

Ing taun 1979, pamréntah Soviét mutusaké ngrancang tiron saka kamar Amber ing Tsarskoye Selo, proses kang suwéné 24 taun lan mbutuhaké 40 ahli Rusia lan Jerman ing kerajinan kamar Amber.[1] Nganggo gambar asli lan foto ireng putih, kabéh upaya digawé duplikat Kamar Amber asli. Iki kalebu 350 warna ambar kayu ing instalasiné lan pranti asli kang kanggo ngias kamar. Uga, prekara liyané yaviku kurang tenaga kang prigel, mula ukiran amber dianggep minangka wujud seni kang meh ilang.[7]

Ana manéh prekara finansial kang kanggo ngrampungaké proyék rékonstruksi wiwitan ditanggulangi kanthi sumbangan $ 3,5 yuta saka perusahaan Jérman E.ON.[8] Ing taun 2003, pakaryan ing Rusia wis arep rampung.[7] Kamar anyar iki dadi darmabakti déning Presiden Rusia Vladimir Putin lan KanselirJerman Gerhard Schröder ing ulang tahun 300 kutha Saint Petersburg.[9]

Budaya Moncér[besut | besut sumber]

Sastra[besut | besut sumber]

  1. Kamar Amber nyedhiyakaké piranti plot tengah ing novél pisanan Steve Berry The Amber Kamar (2003).[10]
  2. Kamar Kamar Amber ing novel liyané kalebu Faye Kellerman's Murder 101 (2014);[11][12] Wesley Chu's Time Salvager (2015); Philip Kerr's The Other Side of Silence (2016)[13]; Ruta Sepetys' Salt to the Sea (2016)[14]; Lucy Ribchester's The Amber Shadows (2016)[15]; Clive Cussler's The Romanov Ransom (2017).[16]
  3. Kamar Amber dadi pusat ing plot ing Sam Eastland's (a pseudonym of Paul Watkins) The Red Moth (2013)[17] ing sawijininé tim Rusia nyoba nyegah supaya ora ninggalaké astana Catherine.

Dolanan[besut | besut sumber]

Ing game video Raid: World War II (2017), wong kang dolanan ditugasaké kanggo nemokaké lan nyolong kamar Amber ing gerbong sepur Nazi.[18]

Pilem[besut | besut sumber]

Kamar Amber ditampilaké ing bagéan 1 Ekspedisi Expedition Unknown. Adhedhasar ora ana bukti kang angel, nanging mung ngrungokaké apa kang ditindakaké para Nazi karo bandha kasebut, Host Josh Gates njelajah rong wilayah ing Jerman kalebu bunker lan tambang perak kaping 17 ing "seacrh" digawé kanggo nggolek peninggalan utawa asil saka kabudayan.[19]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b "Янтарная комната: история создания, цифры, факты и тайны". РИА Новости (ing basa Rusia). 2020-01-09. Dijupuk 2020-01-09. 
  2. a b c d "A Brief History of the Amber Room". Smithsonian Magazine (ing basa Inggris). Dijupuk 2020-01-09. 
  3. a b Quotations, K. Kris Hirst K. Kris Hirst is an archaeologist with 30 years of field experience She is the author of The Archaeologist's Book of; Science, her work has appeared in; Archaeology. "Baltic Amber: 5,000 Years of International Trade". ThoughtCo (ing basa Inggris). Dijupuk 2020-01-09. 
  4. Wermusch, Günter. (1991). Die Bernsteinzimmer Saga : Spuren, Irrwege, Rätsel (ed. 1. Aufl). Berlin: Ch. Links. ISBN 3-86153-019-8. OCLC 29361291. 
  5. "Top 10 Famous Pieces of Art Stolen by the Nazis". Toptenz.net (ing basa Inggris). 2014-03-13. Dijupuk 2020-01-09. 
  6. "Erich Koch, Regarded as One of Cruelest of Hitler's SS Men, Dies in Prison at 90". Los Angeles Times (ing basa Inggris). 1986-11-15. Dijupuk 2020-01-09. 
  7. a b Tillmann, Pauline; RBTH, special to (2013-05-27). "Russian jeweller recreates the Amber Room in his workshop". www.rbth.com (ing basa Inggris). Dijupuk 2020-01-09. 
  8. "Restoration of the Amber Chamber is Coming to an End". PravdaReport (ing basa Inggris). 2003-05-08. Dijupuk 2020-01-09. 
  9. Parfitt, Tom (2004-05-22). "Red Army, not the Nazis, destroyed tsar's Amber Room" (ing basa Inggris). ISSN 0307-1235. Dijupuk 2020-01-09. 
  10. Berry, Steve, 1955- (2003). The Amber Room (ed. 1st ed). New York: Ballantine Books. ISBN 0-345-46003-0. OCLC 52208475. 
  11. "Macavity Awards :: Mystery Readers International" (ing basa Inggris). Dijupuk 2020-01-09. 
  12. "Bouchercon World Mystery Convention : Anthony Awards Nominees". web.archive.org. 2012-02-07. Dijupuk 2020-01-09. 
  13. Stasio, Marilyn (2016-04-01). "Philip Kerr’s ‘The Other Side of Silence,’ and More". The New York Times (ing basa Inggris). ISSN 0362-4331. Dijupuk 2020-01-09. 
  14. "Salt to the Sea". www.goodreads.com. Dijupuk 2020-01-09. 
  15. "The Amber Shadows". www.goodreads.com. Dijupuk 2020-01-09. 
  16. "The Romanov Ransom (A Sam and Remi Fargo Adventure)". www.amazon.com. Dijupuk 2020-01-09. 
  17. "Review: The Red Moth, By Sam Eastland". The Independent (ing basa Inggris). 2013-02-17. Dijupuk 2020-01-09. 
  18. "RAID: WWII Review". IGN Southeast Asia (ing basa Inggris). 2017-10-19. Dijupuk 2020-01-09. 
  19. "'Expedition Unknown' Adventures as Travel Reviews". Travel Channel (ing basa Inggris). Dijupuk 2020-01-09.