Kaisar Tianqi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kaisar Tianqi.

Kaisar Tianqi (Hanzi: 天啟, lair 23 Dhésèmber 1605 – pati 30 Sèptèmber 1627 ing yuswa 21 taun) ya iku kaisar ka-15 saka Dinasti Ming kang mrentah saka taun 1620 nganti tekan taun 1627.[1][2] Tianqi lair karo jeneng Zhu Youxiao (朱由校), ya iku anak pisanan saka Kaisar Taichang.[2] Dhèwèké dadi kaisar nalika umure nembe 15 taun sawise bapake mangkat nalika taun 1620.[2]

Pamrntahan[besut | besut sumber]

Tianqi ya iku kaisar kang males lan sering nglalekake tugase dadi kepala nagara.[1] Dhèwèké ya iku saijining kaisar kang ora bisa maca lan uga ora seneng sinau.[2] Merga ora bisa anggone maca laporan lan dokumen kenagaraan, ditambah meneh ketidaktertarikane marang urusan nagara, kekuasaane banjur disalahgunakake déning kasim kepalane, Wei Zhongxian lan Selir Ke, ibu susu kang nggedekake dheweke.[2] Ke ya iku sawijining wanita kang ora bener.[2] Sawise bapake mati, dhèwèké urip karo salah siji kasim kang jenenge Wei Chao, ora let suwe, dhèwèké banjur lunga minggat lan pindah menyang kasim liyane kang ora liya ya iku Wei Zhongxian.[2] Manfaatke akses kang amba kanggo gegandengan karo kaisar, dhèwèké nggoda kaisar enom mau kang ndadekake dhèwèké kanugrahan gelar Nyonya Fengsheng.[2]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b (id)www.tionghoa.com
  2. ^ a b c d e f g h (id)m-search.jp
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kaisar_Tianqi&oldid=1079433"