Jinantra

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
High Roller, ing Las Vegas, Nevada, setir Ferris operasional paling dhuwur ing donya wiwit 2014

Roda jinantra minangka hiburan sing kalebu rodha mujur muter kanthi macem-macem komponen sing nggawa penumpang (umume diarani mobil penumpang, kabin, bak, kapsul, gondola, utawa polong) sing dipasang ing pinggiran kanthi cara kaya rodha puteran, dijaga terus, biasane nganggo gravitasi. Sawetara rodha Ferris modern paling gedhe duwe mobil sing dipasang ing sisih njaba pelek, kanthi motor listrik kanthi muter saben mobil kanthi mandhiri supaya tetep jejeg. Rodha iki kadang diarani roda pengamatan lan mobil sing diarani kapsul. Nanging, jeneng alternatif iki uga digunakake kanggo rodha kanthi mobil orientasi gravitasi konvensional. Rodha Ferris paling dhuwur saiki yaiku 167.6-metre (550 ft) Roller Tinggi ing Las Vegas, Nevada, sing dibukak kanggo umum ing Maret 2014.

Ing taun 94 m Roda gedhe ing Earls Court, London, roda Ferris paling dhuwur ing donya 1895–1900
Sing 100 m Grande Roue de Paris, setir Ferris paling dhuwur sadonya 1900–1920
Star Kidul (saiki Bintang Melbourne ), paling dhuwur ing Hemisphere Kidul, ing taun 2008
Roue de Paris, rodha Ronald Bussink R60 sing bisa diangkut, ing Geleen, Walanda ing taun 2005

Galeri roda terkenal[besut | besut sumber]