Jens Juel (juru lukis)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Jens Juel
Selbstbildnis an der Staffelei (1766).jpg
Self-Portrait at the Easel (1766)
Lair(1745-Cithakan:NOMORBULAN-12)12 Mèi 1745
Falster, Dhènemarken
Pati27 Dhésèmber 1802(1802-12-27) (umur 57)
Copenhagen, Dènmark
BangsaDanish
WiyataAkadhemi Karajan Dènmark Kagunan Alus
Kondhang ingNglukis

Jens Juel (12 Mei 1745 - 27 Dhésèmber 1802) iku juru lukis Dhènemarken, kerepé ditepungi déné potrèté sing akèh, lan kolèksi gedhé dhéwé dipamèraké ing Kastil Frederiksborg. Dhèwèké dianggep minangka juru lukis potrèt sing misuwur dhéwé ing abad kaping 18.[1]

Urip lan karir awal[besut | besut sumber]

Lanskap kanthi Cahya Lor - Panyoban ngecèt Aurora Borealis, 1790an.

Dhèwèké lair ing omah seduluré ibuné Johan Jørgensen, sing dadi guru sekolah ing Balslev ing Pulo Funen . Jens Juel yaiku anak sing ora sah saka Vilhelmine Elisabeth Juel (17 Januari - 17 Maret 1799), sing dadi réwang ing Wedellsborg, lan bapaké iku priyayi, bisa uga dadi Wedell utawa Tuwan Jens Juel. Nalika Juel umur sataun, ibune kawin karo Jørgen Jørgensen (1724 - 4 Juni 1796), sing dadi guru sekolah ing Gamborg, ora adoh saka Balslev, lan tuwuh ing Gamborg.

Juel nuduhaké minat kanggo nglukis wiwit enom, lan wong tuwané ngutus dhèwèké magang karo juru lukis Johann Michael Gehrman ing Hamburg, ing ngendi dhèwèké nyambut gawé ngenthiyu sajroné limang utawa enem taun lan saya tambah akèh supaya dhèwèké éntuk réputasi minangka juru lukis lanskap lsp. Sajrone pasinaon, dhèwèké bisa urip mawa nglukis lanskap, potret lan gambar jinis.[1] Ora patiya tuwa sadhuwuré rong puluh taun, dhèwèké pindhah menyang Kopenhagen kanggo ngadiri Akadhemi Karajan Dènmark Kagunan Alus . Nalika taun 1767, dhèwèké pinaringan medali emas cilik lan ing taun 1771 medali emas sing gedhe, loro-loroné kanggo téma Injil.

Ing taun 1772, Juel lunga saka Kopenhagen, pindhah menyang Roma, dhèwèké manggon suwéné patang taun bebarengan karo seniman Dhènemarken liyané, kalebu Nicolai Abildgaard. Saka Roma, dhèwèké pindhah menyang Paris, nalika iku dadi punjer lukisan potrèt. Nalika taun 1777, dhèwèké pindhah menyang Jenéwa, ing kono manggon rong taun ing omah kancané Charles Bonnet ing perusahaan seniman Dhènemarken liyané, kalebu juru ètsa Johann Friderich Clemens. Ing Jenéwa, Juel cepet entuk réputasi dadi seniman sing apik banget, lan dhèwèké nggambar potrèt akèh. Liwat Bonnet, sing wis dadi anggota honorèr ing Akademi Dhènemarken, rèputasiné tekan Dhènemarken. Sawisé nginep sadina ing Hamburg, ing kana dhèwèké ketemu lan nggambar potrèt pujangga Friedrich Gottlieb Klopstock, pangripta The Messias, dhèwèké bali menyang Kopenhagen ing taun 1780. Ing kéné dhèwèké nggambar potrèt kanggo keraton, bangsawan, lan wong sing sugih-sugih, uga lukisan lan lukisan jenis lan diangkat minangka juru lukis pangadilan.

Tanggal 4 April 1782, dhèwèké dipilih kanthi unanim dadi anggota Akademi Dhènemarken déning Mandelberg, Weidenhaupt, and Abildgaard. Dhèwèké dadi dirèktur Akademi ing taun 1795 lan nerusaké jabatan iki nganti sédané.

Juel kakubur ing Saréan Assistens ing Kopenhagen.

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. a b "Jens Juel". The Royal Danish Collections. Dibukak ing March 13, 2012.

Pranala njaba[besut | besut sumber]